AP NIJE ZNAO DA DELI ZGRADU SA HAMASOM 15 GODINA? Američki mediji na meti kritika, tvrde da nisu obavešteni!
ilustracija, Foto: Profimedia

izrael i hamas

AP NIJE ZNAO DA DELI ZGRADU SA HAMASOM 15 GODINA? Američki mediji na meti kritika, tvrde da nisu obavešteni!

- Nismo imali naznake da je Hamas bio prisutan ili aktivan u zgradi nazvanoj Al Džala. To je nešto što aktivno proveravamo kako bi uradili najbolje što možemo. Nikada ne bismo svesno ugrozili naše novinare - naveo je predsednik i izvršni direktor AP-a Geri Pruit

Objavljeno:

Američka agencija AP našla se na meti kritika nakon tvrdnji da nisu imali pojma da su militanti Hamasa operisali u sedištu medijske kuće u Gazi koja je uništena u izraelskom bombardovanju, dok je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao u ponedeljak da “nije video dokaz” Izraela da je Hamas bio u zgradi.

- Nismo imali naznake da je Hamas bio prisutan ili aktivan u zgradi nazvanoj Al Džala. To je nešto što aktivno proveravamo kako bi uradili najbolje što možemo. Nikada ne bismo svesno ugrozili naše novinare - naveo je predsednik i izvršni direktor AP-a Geri Pruit, dodajući da je bio “šokiran i užasnut” bombardovanjem zgrade u kojoj je bilo više medijskih organizacija.

Ali, kako podseća “Njujork post”, pre sedam godina je novinar iz regiona u članku za “Atlantik” opisao istoriju odnosa između AP-a i Hamasa, što baca na ovakve Pruitove izjave.

“AP nije znao da deli zgradu sa Hamasom 15 godina?!?”, napisao je na “Tviteru” Gejb Hofman, producent dokumentarca “Otvorena tajna”.

- Razgovarao sam sa dobro pozicioniranim prijateljem u Izraelskim odbrambenim snagama. Bombardovana zgrada u kojoj je bila kancelarija AP-a sadržala je više Hamasovih operacija i kancelarija, uključujući proizvodnju oružja i vojnu obaveštajnu službu. U zgradi je takođe bila kancelarija grupe Islamski džihad. AP-ovi lokalni novinari su znali za to”, naveo je u “tvitu” Noa Polak, saradnika medijskog sajta “Fri bikon”.

Jedan korisnik “Tvitera” je primetio da ovo “ne ide u prilog izveštačkim sposobnostima” AP-a, ako su “promašili kancelariju Hamasa sprat dalje”.

U članku iz 2014. u “Atlantiku” novinar Mati Fridman je napisao sledeće:

- Kad su lider Hamasa pregledali svoju imovinu pre ovoletnjih rundi sukoba, znali su da je među tom imovinom međunarodna štampa. Osoblje AP-a u gradu Gazi svedočilo je lansiranju raketa odmah pored svoje kancelarije, što je ugrozilo novinare i civile u blizini, a AP to ne bi objavio”.

Fridman je tvrdio da su Hamasovi militanti redovno “upadali u sedište AP-a u Gazi i pretili osoblju – a AP to ne bi objavio”.

Dok Izrael tvrdi da je podelio dokaz sa administracijom predsednika Džoa Bajdena da Hamas operiše u zgradi, međutim Blinken je u ponedeljak rekao da ga nije video.

- Ubrzo nakon napada zatražili smo dodatne detalje u vezi sa opravdanjem za napad - rekao je Blinken i odbio da govori o određenim obaveštajnim podacima, ali je naveo da nije imao prilike da vidi bilo kakve informacije.

Bajden je u subotu razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, uključujući bombardovanje zgrade, a Izrael je navodno pokazao američkom predsedniku i drugim zvaničnicima informacije koje stoje iza takve odluke, kako je izvestio “Jerusalim post”.

- Pokazali smo im neosporiv dokaz da je Hamas operisao iz te zgrade. Shvatio sam da su bili zadovoljni objašnjenjem – rekao je izvor lista blizak ministru spoljnih poslova Gabiju Aškenaziju.

U spornom napadu u subotu 15. maja je srušena 12-spratna zgrada nakon što je izraelska vojska naredila evakuaciju uoči napada, zbog sumnje da je koriste Hamasovi vojni obaveštajci.

Bonus video:

00:13

PESAK U EGIPTU GORI OD VRELINE LIDIJE VUKIĆEVIĆ: Glumica se razgolitila u 58. godini, preplanula i zategnuta kao PRAĆKA! (VIDEO)

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.