AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR BLINKEN S LAVROVOM: Pripreme za sastanak Bajdena i Putina, ali i razgovor o Arktiku
Američki državni sekretar Entoni Blinken, Foto: Printscreen/Youtube

SVET

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR BLINKEN S LAVROVOM: Pripreme za sastanak Bajdena i Putina, ali i razgovor o Arktiku

Šefovi diplomatija Rusije i SAD razgovaraće o pripremama za prvi susret šefova Kremlja Vladimira Putina i Bele kuće DŽozefa Bajdena, ali i o geopolitički važnom, arktičkom regionu

Objavljeno:

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastaje se sa visokim danskim zvaničnicima na početku turneje koja uključuje sastanak Arktičkog saveta, ali i njegov prvi susret sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim. Šefovi diplomatija Rusije i SAD razgovaraće o pripremama za prvi susret šefova Kremlja Vladimira Putina i Bele kuće DŽozefa Bajdena, ali i o geopolitički važnom, arktičkom regionu.

Osam država ima teritoriju u arktičkom regionu - Kanada, Danska (preko Grenlanda), Finska, Island, Norveška, Rusija, Švedska i Sjedinjene Države (preko Aljaske). I Kina pokazuje sve veću zainteresovanost za ovaj region.Ove zemlje dele mnoge interese, uključujući potrebu za saradnjom u misijama traganja i spašavanja, sprovođenju propisa o pomorskoj sigurnosti i očuvanju blagostanja autohtonih arktičkih zajednica. Međutim, ovo relativno mirno i uglavnom nenaseljivo područje sve više postaje fokus međunarodne saradnje i konkurencije. Klimatske promene, globalizacija i povratak rivalstva velikih sila pretvaraju region u geopolitičko žarište.

Bonus video:

00:13

PESAK U EGIPTU GORI OD VRELINE LIDIJE VUKIĆEVIĆ: Glumica se razgolitila u 58. godini, preplanula i zategnuta kao PRAĆKA! (VIDEO)

(Espreso/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.