KAZNA SAMICE DO KRAJA ŽIVOTA ILI SMRT OD MUSLIMANSKIH EKSTREMISTA: Odbijen prigovor odbrane Radovana Karadžića!
Radovan Karadžić, Foto: EPA/Yves Herman

užas

KAZNA SAMICE DO KRAJA ŽIVOTA ILI SMRT OD MUSLIMANSKIH EKSTREMISTA: Odbijen prigovor odbrane Radovana Karadžića!

Karadžić je u pritvoru u Hagu od hapšenja i izručenja iz Srbije u julu 2008. godine.

Objavljeno:

Predsednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus odbio je danas prigovor odbrane Radovana Karadžića na odluku o izdržavanju kazne doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji, objavio je na Tviteru jedan od članova njegovog pravnog tima advokat Piter Robinson.

Ovim potezom, prema stavu Robinsona, Karadžić je osuđen na "kaznu samice do kraja života ili smrt od muslimanskih ekstremista u zatvorima u Velikoj Britaniji".

Takođe jedan od članova Karadžćevog pravnog tima advokat Goran Petronijević u izjavi za Tanjug podseća da je upravo specijalna jedinca Velike Britanije učestovala u potrazi za Karadžićem i u njegovom hapšenju 2008. godine, ali prethodno i bombardovanju Republike Srpske 1994/95. godine, čime se otvoreno stavila na nepijateljsku stranu.

"Prema tome, Karadžić sada zapravo ide u zabobljeništo, u logor, a ne na izdržavane kazne", smatra advokat.

Podseća da je upravo jedna od tačaka po kojoj je Karadžić osuđen - uzimanje talaca, vojnika iz mirovne misije, koja je to prestala da budu nakon NATO bombardovana RS, a među kojima je najviše bilo britanskih vojnika.

U britanskim zatvorima, prema rečima Petronijevića, osuđeni Srbi su u više navrata bili napadani od strane muslimanskih ekstremista, poput Radoslava Krsića, koji je jednom pretučen šipkom, a drugi put je pokušano njegovo ubistvo žiletom .

Upravo zbog toga prilikom izjašnjanja o zemlji gde bi služio kaznu, odbrana je, kako kaže Petronijević, jedino tražila da to bude u zemlji u kojoj će njegova bezbenosti biti na nivou, da se ne bi dešavalo ono što se dogodilo Krstiću ili Biljani Plavasić, koja je takođe napadnuta u zatvoru u Švedskoj od strane muslimanskih ekstremista, ali je predsednik Mehanizma uradio upravo suprotno.

"Oni su kao Srbi tamo satanizovani, i boravak Karadžića u zatvoru u Velikoj Britaniji je jako rizičan, čak prvi korak ka ubistvu", smatra Petronijević.

Petronijević takođe podseća da je 17. decembra 2015. doneta Rezolucija Ujedinjenih nacija koja sadrži poglavlje pod nazivom "standardi i minimalni uslovi za tretman zatvorenih lica", poznatije kao 'Mendelina rezolucija".

Prema toj Mendelinoj rezoluciji mora da se obezbedi da zatvorenijk kaznu izdržava koliko je moguće bliže svom mestu prebivališta, naveo je advokat i ukazao da je svi poštuju izuzev Haškog tribunala, sada Mehanizma.

Petronijević je primetio i da je britanski ministar spoljnih poslova vest da će Karadžić služiti kaznu u Velikoj Britaniji objavio na Tviteru, a već u sledećem tvitu je čestitao muslimanima praznik Ramazan.

Karadžić je u pritvoru u Hagu od hapšenja i izručenja iz Srbije u julu 2008. godine.

Pravosnažno je osuđen 20. marta 2019. godine na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

Tom odlukom preinačena je u pogledu odluke o kazni prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godina bio osuđen na 40 godina zatvora.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.