EVROPSKA UNIJA OPTUŽUJE RUSIJU DA ŽELI DA INTEGRIŠE DEO UKRAJINE! Otkriveno šta piše u tajnom dokumentu EU!
Rusija, Foto: Profimedia

smatraju

EVROPSKA UNIJA OPTUŽUJE RUSIJU DA ŽELI DA INTEGRIŠE DEO UKRAJINE! Otkriveno šta piše u tajnom dokumentu EU!

Pored toga, EU bi mogla da ojača energetsku bezbednost Ukrajine

Objavljeno:

Evropska unija smatra da Rusija navodno pokušava da „de fakto integriše“ deo istočne Ukrajine putem „nelegitimnih izbora“ i izdavanja pasoša lokalnom stanovništvu, piše američka agencija „Blumberg“ pozivajući se na dokument koji je podeljen državama-članicama.

Pored toga, EU bi mogla da ojača energetsku bezbednost Ukrajine i da uključi Kijev u niz svojih projekata na temu bezbednosti a u kontekstu navodne potencijalne ruske agresije, navodi se u tom dokumentu.

U dokumentu EU nabrojane su opcije koje Brisel ima na raspolaganju kako bi „ojačao otpornost Ukrajine na rusku agresiju“, uključujući podršku u borbi protiv hibridnih pretnji i dezinformacija, pomoć po pitanju vakcinacije i to posebno onih najosetljivijih grupa kako se ne bi dozvolilo slabljenje zemlje zbog socijalno-ekonomske krize ili zdravstvene krize.

Kijev i Zapad su ranije više puta optuživali Rusiju da se meša u unutrašnja pitanja Ukrajine. Moskva te optužbe odbacuje i ističe da za Donbas, gde pretežno žive Rusi, želi specijalni status u okviru Ukrajine a ne integraciju.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 24. aprila 2019. godine ukaz kojim se pojednostavljuje procedura izdavanja ruskog državljanstva građanima Donbas, a prve ruske pasoše po pojednostavljenoj proceduri oni su dobili 14. juna 2019.

Putin je rekao da je to pitanje čisto humanitarne prirode, kao i da Rusija nema želju da stvara probleme Kijevu.

Bonus video:

01:49

Politički analitičar o ulozi Makrona u procesu pregovora Beograda i Prištine

(Espreso / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.