LIDERI OBAVILI RAZGOVOR: Putin i Erdogan pričali o eskalaciji sukoba na Bliskom istoku!
Putin i Erdogan, Foto: AP

važno

LIDERI OBAVILI RAZGOVOR: Putin i Erdogan pričali o eskalaciji sukoba na Bliskom istoku!

Održana je sadržajna razmena mišljenja

Objavljeno:

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o situaciji na Bliskom istoku, lideri su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije sukoba i broja ubijenih, saopštila je pres služba Kremlja.

„Održana je sadržajna razmena mišljenja u vezi sa zaoštravanjem situacije u istočnom Jerusalimu. Izražena je ozbiljna zabrinutost zbog kontinuiranih sukoba, povećanja broja poginulih i ranjenih. Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan pozvali su strane na deeskalaciju tenzija i mirno rešavanje novih pitanja“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je istaknut principijelni stav Rusije i Turske u podršci rešavanju palestinsko-izraelskog sukoba na osnovu opštepriznatih međunarodnih pravnih normi, kao i posebna uloga „četvorke“ međunarodnih posrednika (Rusija, EU, UN, SAD) u olakšavanju pregovaračkog procesa.

Administracija turskog lidera takođe je navela da su Putin i Erdogan razgovarali o situaciji u Palestini.

„Naš predsednik je održao telefonski razgovor sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u kojem je razgovarao o pitanjima vezanim za događaje u Palestini. Erdogan je izjavio da bi međunarodna zajednica trebalo da Izraelu očita snažnu i obuzdavajuću lekciju i u tu svrhu će Turska nastaviti svoje inicijative na svim nivoima“, dodaje se u saopštenju.

Turski lider istakao je značaj podudaranja stavova Rusije i Turske o doga đajima u Jerusalimu.

„Predsednik Erdogan naglasio je da je za sprečavanje dalje eskalacije krize važno da se Savet bezbednosti UN umeša u ovo pitanje i Izraelu pošalje odlučne i jasne signale da zaustavi napade“, zaključuje se u dokumentu.

U ponedeljak uveče eskalirala je situacija na granici između Izraela i palestinskog Pojasa Gaze. Palestinske grupe ispalile su na Izrael više od hiljadu raketa, izraelski raketni odbrambeni sistem „Gvozdena kupola“ presreo je 200. Izrael je izveo napad na Pojas Gaze u kojem je, prema najnovijim podacima, za dva dana ubijeno više od 30 ljudi, uključujući 10 dece, a 203 osobe su ranjene. U raketnim napadima poginulo je pet Izraelaca, a više od je 200 ranjeno.

Bonus video:

01:23

Holandski novinar o odlasku Valentina Icka sa čela OHR

(Espreso / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.