STUDIJA INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVLJE IZ ENGLESKE OTKRILA: Jedna doza AstraZeneke smanjuje rizik od smrti za 80 odsto
ilustracija, Foto: Profimedia

KORONA VIRUS

STUDIJA INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVLJE IZ ENGLESKE OTKRILA: Jedna doza AstraZeneke smanjuje rizik od smrti za 80 odsto

Studija koju je u realnim uslovima sproveo Institut za javno zdravlje Engleske

Objavljeno: 09:57h

Osobe koje su primile jednu dozu vakcine Astra Zeneke su i ukoliko se zaraze bile 55 odsto zaštićene od smrtnog ishoda bolesti.

Prema novom istraživanju, ta cifra iznosila je 44 odsto nakon jedne Fajzerove vakcine u odnosu na nevakcinisane osobe.

Institut za javno zdravlje Engleske saopštio je da podaci ukazuju da je nakon jedne doze vakcine Astra Zeneke protiv kovida-19 rizik od smrti u slučaju obolijevanja smanjen za 80 odsto.

Takođe se navodi da je zaštita od fatalnog ishoda nakon jedne doze vakcine Fajzer Biontek serumom 80 odsto, a nakon dve doze 97 procenata.

Institut za javno zdravlje Engleske saopštio je ove podatke na osnovu studije o zaštiti od smrti, koja je prva tog tipa i sprovedena je u realnim okolnostima.

Studijom su bili obuhvaćeni slučajevi u periodu od decembra do aprila i osobe koje su preminule u roku od 28 dana nakon pozitivnog testa.

Osobe koje su primile jednu dozu vakcine Astra Zeneka su i ukoliko se zaraze bile 55 odsto zaštićene od smrtnog ishoda bolesti, dok je ta cifra iznosila 44 odsto nakon jedne Fajzerove vakcine u odnosu na nevakcinisane osobe.

- U kombinaciji da zaštitom koju vakcine generalno pružaju protiv infekcije, onda to znači da je zaštita od smrti nakon jedne doze obe vakcine oko 80 procenata - navodi se u saopštenju Instituta.

Zaštita od smrti osoba koje su primile Fajzerovu vakcinu povećava se na 69 odsto kod onih koji su drugu dozu primili najmanje nedelju dana pre nego što je test pokazao da su zaraženi. U kombinaciji za zaštitom od obolijevanja to znači da je Fajzerova vakcina efikasna 97 procenata kada je u pitanju fatalni ishod.

Bonus video:

02:34

NOVAKA ODUŠEVIO TENISKI TEREN I MURAL SA NJEGOVIM LIKOM: Đoković posetio Dom učenika patrijarh Pavle

(Espreso/Vijesti.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.