ZATVORENIK PO SAVESTI: Navaljnom se vraća status ukinut početkom godine!
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, Foto: Profimedia

ZATVORSKA KAZNA

ZATVORENIK PO SAVESTI: Navaljnom se vraća status ukinut početkom godine!

Navaljni je uhapšen u januaru u Moskvi, kada se vratio sa lečenja od trovanja iz Berlina i služi zatvorsku kaznu od dve i po godine zbog kršenja uslovne kazne

Objavljeno:

Organizacija Amnesti internešnel će sledeće nedelje objaviti odluku da se ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom vrati status "zatvorenika po savesti", rekao je visoki zvaničnik ove organizacije.

Grupa za ljudska prava je objavila 24. februara da će prestati da govori o Navaljnom kao o "zatvoreniku iz savesti", jer je u prošlosti davao komentare koji se kvalifikuju kao mržnja, preneo je Rojters.

"Zatvorenik iz savesti" je svaki zatvorenik koji služi zatvorsku kaznu zbog rase, seksualne orijentacije, religije ili političkih stavova. Takođe, termin se odnosi i na osobe koje su krivično gonjene, iako su na nenasilan način iskazale svoja uverenja.

Šef osoblja Navaljnog Leonid Volkov je pred kanadskim parlamentom optužio Rusiju da je izvela niz "prljavih trikova", kako bi ruskom opozicionaru pokvarila političku reputaciju.

"Iz Amnestija su mi u sredu rekli da će izdati saopštenje 12. maja, na kojem će objasniti kako su ruske dezinformacije uticale na njih", rekao je Volkov u kanadskom odseku za spoljne poslove.

Portparolka Amnestija iz Londona je rekla da nema komentar.

Navaljni je uhapšen u januaru u Moskvi, kada se vratio sa lečenja od trovanja iz Berlina i služi zatvorsku kaznu od dve i po godine zbog kršenja uslovne kazne.

Bonus video:

04:27

LEON BERIŠA OVE GODINE NIJE SLAVIO ĐURĐEVDAN! Zatekli smo BEDU I OČAJ: Umesto da slavi, PREPLAKAO JE DAN!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.