RUSKE VLASTI POKRENULE ISTRAGU! Na meti advokat koji zastupa bivšeg novinara i tim Navaljnog
Najpoznatiji protivnik Kremlja Aleksej Navaljni., Foto: AP

horor

RUSKE VLASTI POKRENULE ISTRAGU! Na meti advokat koji zastupa bivšeg novinara i tim Navaljnog

Nakon što je policija jutros pretresla Pavlovljevu sobu u moskovskom hotelu, on je novinarima rekao da je optužen za krivično delo za koje bi mogao da bude osuđen novčano

Objavljeno:

Ruske vlasti su otvorile krivičnu istragu protiv advokata Ivana Pavlova, koji zastupa bivšeg ruskog novinara optuženog za izdaju i tim saradnika najpoznatijeg protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog.

Vlasti optužuju Pavlova, advokata iz Sankt Peterburga, da je medijima dao informacije povezane s istragom protiv njegovog klijenta Ivana Safronova, nekadašnjeg novinara optuženog za izdaju u procesu koji mnogi vide kao odmazdu za njegov novinarski rad.

Nakon što je policija jutros pretresla Pavlovljevu sobu u moskovskom hotelu, on je novinarima rekao da je optužen za krivično delo za koje bi mogao da bude osudjen novčano, na društveno koristan rad ili zatvor do tri meseca.

Vlasti su mu naredile da danas dodje u sud na ročište o pretprocesnim ograničenjima. Sud je naveo da vlasti žele da zabrane Pavlovu da koristi internet i da komunicira sa svedocima u krivičnom postupku protiv njega.

Pristalice opozicije, nezavisni novinari i branitelji ljudskih prava u Rusiji pod sve su većim pritiskom.

Pavlov je kazao da su optužbe protiv njega povezane sa slučajem njegovog klijenta Safronova, koji je deset godina pisao o vojnim i bezbednosnim temama pre nego što je postao savetnik direktora kompanije Roskosmos Dmitrija Rogozina.

Safronov je uhapšen prošle godine i optužen za odavanje vojnih tajni češkim obaveštajcima. U pritvoru je od jula. Mnogi novinari dovode u pitanje te optužbe, dok ih je list za koji je pisao odbacio kao apsurdne.

Proces protiv Pavlova pokrenut je nedugo nakon što je počeo da zastupa Fondaciju za borbu protiv korupcije, čiji je osnivač Navaljni, dugogodišnji protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina koji izdržava kaznu od dve i po godine zatvora.

Moskovsko tužilaštvo je ovog meseca tražilo od suda da zabrani rad Fondaciji Navaljnog i njegovoj mreži regionalnih kancelarija, u okviru šireg obračuna sa opozicionarom, njegovim saradnicima i političkom infrastrukturom koju su izgradili.

Navaljni je uhapšen 17. januara, odmah pošto se vratio u Rusiju iz Nemačke gde se pet meseci oporavljao od trovanja sovjetskim nervnim agensom za koje on optužuje Kremlj. Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje i dovode u pitanje i samo njegovo trovanje, koje je potvrdilo nekoliko evropskih laboratorija.

Moskovski sud je u februaru osudio Navaljnog na dve i po godine zatvora, preinačivši mu uslovnu kaznu iz 2014. godine u zatvorsku, jer se nije na vreme javio nadležnom organu, u vreme dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja. Osudjujuću presudu za prevaru iz 2014. godine Navaljni ocenjuje kao politički motivisanu.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.