SPREMAN JE "PODVODNI ARMAGEDON": Ruska vojska će se baš modernizovati!
Podmornice, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

POVLAČENJE PODMORNICA

SPREMAN JE "PODVODNI ARMAGEDON": Ruska vojska će se baš modernizovati!

Strateška nukelarna podmornica imena "Jekaterinburg“ je prva od šest podmornica klase Delta-IV koja će biti povučena iz operativne upotrebe 2022. godine

Objavljeno:

Ruska ratna mornarica odlučila je da iz operativne upotrebe povuče poslednje strateške podmornice iz sovjetske ere. Za sad je povučena jedna a preostale bi trebale u narednim godinama. Rusija je inače već našla njihovu zamenu u novim strateškim nuklearnim podmornicama klase Borej koje bi trebale sukcesivno da budu isporučene iz brodogradilišta Severodvinsk.

Strateška nukelarna podmornica imena "Jekaterinburg“ je prva od šest podmornica klase Delta-IV koja će biti povučena iz operativne upotrebe 2022. godine, navodi državna novinska agencija TASS.

Podmornica se nalazi u brodogradilištu u Severodvinsku poslednje dve godine, ali nije objavljeno nikakvo zvanično saopštenje o njenoj razgradnji.

U decembru 2011. godine, „Jekaterinburg“ je došao na naslovne strane svetskih medija kada je na podmornici buknuo požar dok je bila na dokovanju u brodogradilištu 82 u mestu Rosliakovo, severno od Murmanska. Posle požara ispostavilo se da dok je gorelo na podmornici nisu bile uklonjene nuklearne rakete, iako je trebalo pre nego što je podmornica otišla na dokovanje. Požar je inače ugašen spuštanjem podmornice u more

Podmornica klase Delta-IV može da nosi 16 raketa Sineva ili Lajner, od kojih svaka nosi četiri nuklearne bojeve glave.

Posle požara 2011. godine, „Jekaterinburg“ je popravljen i ponovo ušao u službu 2014. godine.

Ostalih pet plovila klase Delta-IV su „Verkhoturie“, „Tula“, „Briansk“, „Karelia“ i „Novomoskovsk“.

Do sada je Severna flota dobila dve nove strateške podmornice klase Borej, „Juri Dolgoruki“ i „Knjaz Vladimir“. Ukupno će do 2027. ili 2028. biti izgrađeno 10 podmornica ove klase, od kojih će pet ili šest ploviti u Severnoj floti, a ostale u Tihookeanskoj floti.

Sve strateške podmornice Severne flote nalaze se u mestu Gadžijevo na obali Barencovog mora, nekih 100 kilometara od rusko Norveške granice.

Bonus video:

(Espreso/Barents Obzerver)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.