NEVEROVATNO! JOŠ JEDAN USPEH: Helikopter izveo i treći let na Marsu, 80 sekundi bio u vazduhu! (VIDEO)
Helikopter, Foto: Printscreen Twitter

sve bolje

NEVEROVATNO! JOŠ JEDAN USPEH: Helikopter izveo i treći let na Marsu, 80 sekundi bio u vazduhu! (VIDEO)

Inženjeri kažu da bi želeli da dosegnu krajnje granice letelice

Objavljeno:

Još jedan let Nasinog minijaturnog helikoptera "Indženuiti" bio je najambiciozniji do sada, a inženjeri kažu da će pokušati da postignu još bolji rezultat.

Minijaturni helikopter "Indženuiti", težak manje od 2 kilograma, koji se na Marsu nalazi u sklopu misije rovera "Perseverance", obavio je i treći let, a ovoga puta je u vazduhu proveo 80 sekundi.

Prema Nasinim podacima, helikopter se vinuo do visine od oko pet metara, potom je izveo bočni manevar od 50 metara, u vazduhu je proveo 80 sekundi, a zatim se vratio na početnu poziciju.

Inženjeri kažu da bi želeli da dosegnu krajnje granice letelice, čak i ako krajnja posledica bude njeno potpuno uništenje.

Piloti "Indženuitija" su rekli da se helikopter i ovoga puta najpre zaustavio, potom kratko lebdeo okrećući kameru u svim smerovima, bočno se pomakao, pa se vratio u prvobitnu poziciju i na kraju sleteo.

Prethodna dva leta izvedena su u ponedeljak i četvrtak, a prvi će u istoriji ostati upisan kao prvi kontrolisani let na drugoj planeti.

"Indženuiti" je na Mars stigao sredinom februara. Tu ga je dopremio rover "Perseverance" koji je sleteo u krater Jezero na Crvenoj planeti.

Naučnici bi ovim poduhvatom želeli da dokažu da postoji mogućnost letenja u retkoj atmosferi Marsa.

Pojasnili su da bi se u budućnosti ovakvi helikopteri mogli koristiti za izviđanje terena pre slanja u svemir rovera i astronauta, ali i za istraživanje nekih teško pristupačnih lokacija, poput litica.

Zvaničnici Nase su inženjerskom timu "Indženuitija" odobrili još dva leta pre nego što se "Perseverance" posveti primarnoj misiji - potrazi za znacima života u krateru Jezero.

Bonus video:

02:36

TROVANJE, DAVLJENJE, NESTANAK: Beloglavi supovi iskočili iz gnezda u strahu od ovoga (KURIR TV)

(Espreso / Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.