PALA ODLUKA! LAŠET NASLEDNIK MERKELOVE? Izvršni odbor CDU ga podržao kao kandidata za kancelara
Armin Lašet, Foto: Printscreen/Youtube

NEMAČKA

PALA ODLUKA! LAŠET NASLEDNIK MERKELOVE? Izvršni odbor CDU ga podržao kao kandidata za kancelara

Bez Merkelove su mnogi konzervativci nervozni uoči septembarskih izbora, s obzirom na to da ih je ona vodila u četiri izborne pobede

Objavljeno:

Izvršni odbor nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) podržao je danas lidera te partije Armina Lašeta kao kandidata tog konzervativnog bloka za kancelara Nemačke na saveznim izborima u septembru, javlja Rojters pozivajući se na neimenovane izvore iz stanke.

Kako navode izvori britanske agencije, članovi odbora potvrdili su sposobnost Lašeta da "približava mišljenja, razvija stav i predstavlja ga dosledno".

Pitanje kandidature dospelo je juče u prvi plan kada je Markus Zeder, lider Hrišćansko-socijalne unije Bavarske (CSU), sestrinske partije CDU, obelodanio da je spreman da se kandiduje ispred konzervativaca, ali da će to pitanje uskoro prijateljski razrešiti sa svojim rivalom Lašetom.

Pritisak je rastao da se donese brza odluka o kandidatu konzervativaca koji bi trebalo da izađe na septembarske izbore i pokuša da nasledi kancelarku Angelu Merkel koja je ranije potvrdila da ne namerava da se kandiduje za svoj peti mandat.

Kao veći partner u koaliciji CDU/CSU, izbor kanidata CDU je po svemu sudeći odlučujući, navode izvori Rojtersa u toj stranci i ukazuju da je Armin Lašet viđen kao kandidat koji će, po svemu sudeći, raditi na očuvanju političkog nasleđa Angele Merkel.

Ipak, 60-godišnji Lašet se sukobio sa Merkelovom povodom antiepidemijskih restrikcija, a popularnost koju je uživao kao premijer Severne Rajne-Vestfalije, najmnogoljudnije pokrajne u Nemačkoj, bila je kompromitovana zbog haotičnog upravljanja pandemijskom krizom.

Njegov rival iz redova CSU Markus Zeder (54) koji je podržavao Merkelovu tokom pandemije, smatra se za pronicljivog političkog operativca, ali je poznato da do sada ni jedan lider CSU nikada nije postao nemački kancelar.

Bez Merkelove su mnogi konzervativci nervozni uoči septembarskih izbora, s obzirom na to da ih je ona vodila u četiri izborne pobede.

Ona nije podržala eksplicitno nijednog kandidata, ali je nagovestila da bi svoju podršku dala lideru CDU.

Bonus video:

09:05

IGOR MILOJEVIĆ ZA ESPRESO

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.