NEVEROVATAN USPEH RUSKIH NAUČNIKA: Razvijena tehnologija za obnovu vakcina u slučaju mutacija!
Razvijaju dve tehnologije, Foto: EPA / Sem van der Wall

SVAKA ČAST!

NEVEROVATAN USPEH RUSKIH NAUČNIKA: Razvijena tehnologija za obnovu vakcina u slučaju mutacija!

On je naveo da nikakvih velikih promena u instrukciji neće biti

Objavljeno:

Nacionalni istraživački centar epidemiologije i mikrobiologije „Gamaleja“ je razvio tehnologiju koja omogućava da se za dva dana obnovi vakcina protiv kovida u slučaju mutacija virusa korona, kaže direktor centra Aleksandar Gincburg.

„Mi razvijamo dve tehnologije, jedna je u potpunosti razrađena, to je tehnologija adenovirusnih vektora, gde se nova sekvenca sintetiše prema sekvenci proteinskog trna, sa promenjenom primarnom strukturom u roku od jednog dana. Sledećeg dana se ubacuje u korišćeni vektor i praktično imate genetsko-inženjersku konstrukciju koja omogućava njenu upotrebu u vidu vakcine“, rekao je Gincburg.

Prema rečima Gincburga, pojavom ove tehnologije postavlja se pitanje da li je potrebno sprovoditi sve faze ispitivanja nove vakcine. Ovo pitanje se trenutno razmatra. Podsetio je i na primere u svetskoj praksi kada je dozvoljeno testiranje leka na ograničenom uzorku do 100 ljudi.

„Ako on daje isti adekvatni zaštitni faktor protiv novog tipa virusa, onda se odmah može masovno proizvoditi. Nadam se da će u bliskoj budućnosti slični akti biti usvojeni i u našoj zemlji“, pojasnio je direktor „Gamaleja“.

On je u intervjuu Sputnjiku naveo i da će postregistraciona ispitiva vakcine „Sputnik Ve“ (Sputnik V) biti završena sredinom juna, nakon čega će izveštaj biti dostavljen stručnjacima Ministarstva zdravlja, koji moraju doneti odluku o trajnoj registraciji vakcine.

„Istraživanja sada traju šest meseci, moramo da posmatramo dugoročne posledice, okvirno je to sredina juna, ali dajte nam još dve ili tri nedelje, da potpišemo izveštaj i dostavimo ga Ministarstvu zdravlja, a nakon toga će se, nadam se, doneti odluka o trajnoj registraciji“, dodao je Gincburg.

On je naveo da nikakvih velikih promena u instrukciji neće biti.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

U Rusiji su napravljene još dve vakcine protiv kovida, vakcina centra „Vektor“ Rospotrebnadzora „EpiVakKorona“ i vakcina „KoviVak“ Centra „Čumakov“.

Sredinom decembra u Velikoj Britaniji je otkrivena nova mutacija SARS-CoV-2 — VUI-202012/01, koja se za 70 procenata brže širi. Nove mutacije SARS-CoV-2 su otkrivene u Južnoj Africi, Brazilu, Indiji i nekim drugim zemljama.

Bonus video:

05:42

ESPRESO REAKCIJA: Evrovizija

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.