PROGLAŠENO KRIZNO STANJE NA GRANICAMA SEVERNE MAKEDONIJE: Razlog - širenje virusa i migranti
Zoran Zaev, Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

severna makedonija

PROGLAŠENO KRIZNO STANJE NA GRANICAMA SEVERNE MAKEDONIJE: Razlog - širenje virusa i migranti

Vlada Zorana Zaeva je, uz odluku o jednomesečnom proglašenju kriznog stanja u pograničnom delu zemlje, donela i zaključak da se šef države i Sobranje informišu o toj odluci i da se Pendarovskom predloži da donese novu odluku, o angažovanju dela pripadnika Armije tokom kriznog stanja

Objavljeno:

Kako je saopšteno, Vlada Severne Makedonije na delu teritorije (severnoj i južnoj granici) proglasila je danas krizno stanje do 30 dana zbog povećanog rizika od tranzita migranata i radi sprečavanja širenja epidemije kovida-19.

Takvu odluku Vlada je donela pošto je u sredu u ponoć prestala da važi ranija odluka o kriznom stanju na južnoj i severnoj granci, uvedena 2015. godine, na početku migrantske krize. Parlament Severne Makedonije, zbog blokade dve opozicine partije Albanaca, nije uspeo krizno stanje ponovo produži za još pola godine.

Pošto je krizno stanje prestalo da važi, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je danas, kao i vrhovni komandant Oružanih snaga, naredio načelniku Generalštaba da povuče vojsku s južne i severne granice.

Vlada Zorana Zaeva je, uz odluku o jednomesečnom proglašenju kriznog stanja u pograničnom delu zemlje, donela i zaključak da se šef države i Sobranje informišu o toj odluci i da se Pendarovskom predloži da donese novu odluku, o angažovanju dela pripadnika Armije tokom kriznog stanja.

Uz to je Glavnom štabu pri Centru za upravljanje krizama preporučeno da odmah počne pripremu plana akcije za južnu i severnu granicu Severne Makedonije.

Bonus video:

01:39

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Ivica Dačić

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.