CILJ VIRUSA JE SAMO JEDAN! BIL GEJTS: 5 stvari koje MORATE ZNATI o mutacijama KOVIDA! (VIDEO)
Bil Gejts, Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

objasnio je

CILJ VIRUSA JE SAMO JEDAN! BIL GEJTS: 5 stvari koje MORATE ZNATI o mutacijama KOVIDA! (VIDEO)

Gejts navodi pet stvari koje moramo da razumemo oko varijanti novog korona virusa, kako bismo razumeli koliko one mogu dodatno da zakomplikuju borbu sa pandemijom

Objavljeno:

Bil Gejts se u najnovijoj objavi na svom blogu pozabavio problemom novih varijanti korona virusa. Predstavio je pet stvari koje treba da znamo kako bi smo "razumeli kako te varijante dodatno komplikuju ili ne komplikuju tok pandemije". Gejts je objavio i video u kojem ističe kako je čovečanstvo napredovalo za vreme korone, ali da njegove nove varijante mogu ugroziti sve što je dosad postignuto.

Tako Gejts navodi pet stvari koje moramo da razumemo oko varijanti novog korona virusa, kako bismo razumeli koliko one mogu dodatno da zakomplikuju borbu sa pandemijom.

Ako ste ikad primili vakcinu protiv gripa, već ste se nosili s varijantom virusa

Virusi evoluiraju sve vreme, navodi Gejts i dodaje da njihove varijante nisu neuobičajena pojava, iako se mogu činiti zastrašujućima. Sposobnost virusa gripa da brzo mutira jeste i razlog zašto imamo novo cepivo protiv gripa svake godine. Vakcina mora da se usavršava na godišnjem nivou kako bi se konstatno držao korak s promenama u sojevima virusa gripa, navodi Gejts.

Ističe i kako je cilj virusa samo jedan, da se razmnožava i svaki put kad uđe u stanicu, on je prevari na način da stanica sledi instrukcije u njegovom RNK kako bi napravila više kopija tog virusa.

Kad stanica replicira virus, ona mora kopirati te instrukcije. Ako ste ikad imali daktilografiju u školi, znate koliko je teško nešto prekucati bez greške. Kod za virus koji uzrokuje bolest Kovid-19 je dug oko 30.000 slova. To predstavlja puno prilika za greške, što se koronavirusu često i događa, kaže Gejts.

Ali, svako malo dogodi se promena koja omogući virusu da lakše zarazi ljude ili da izbegne čovekov imunitet. Kad tako promenjeni virus počne da se širi među populacijom, onda se javlja i njegova nova varijanta, dodaje on.

Vidimo da se iste mutacije stalno pojavljuju. To je možda i dobra vest

Dok virus gripa mutira brzo, drugi virusi to čine sporije, a SARS-CoV-2 pripada upravo sporijem. Gejts kaže kako novi korona virus mutira duplo sporije od virusa gripa. Iako se čini da se nove mutacije stalno pojavljuju, Gejts naglašava kako je to slučaj zbog visoke trenutne cirkulacije virusa u svetu.

- Jednom kad brojke padnu, mislim da ćemo ređe videti i pojavu novih varijanti - kaže Gejts.

Najzapaženije mutacije novog koronavirusa dogodile su se na istom delu, na njegovom šiljastom proteinu, koji je ključ za njegovo prenošenje, ističe on.

- Ako se šiljasti protein promeni malo, možda će se efikasnije vezati za stanicu ili će imunitetu biti teže da ga napadne, ali ako se promeni previše, onda više neće moći da ulazi u stanice i ispuni onaj svoj jedini cilj, a to je da se razmnožava - napisao je Gejts.

Njegov ograničen kapacitet za promene možda objašnjava zašto viđamo iste mutacije u različitim delovima sveta, nego više jedinstvenih mutacija. I britanska i južnoafrička varijanta razvile su se odvojeno, ali dele niz istih mutacija. Očito ima nešto u tim specifičnim mutacijama što ih čini uspešnijima od drugih, smatra Gejts i dodaje da neki stručnjaci veruju da smo možda već i videli najzabrinjavajuće mutacije za koje je taj virus sposoban.

Ipk, Kovid-19 nas je dosad već iznenadio, a to može i opet da učini - navodi Gejts.

Virus se menja ali put do okončanja pandemije ostaje isti

Gejts naglašava da je dobra vest da vakcine koje se trenutno koriste protiv korone sprečavaju razvoj teškog oblika te bolesti, čak i od novih varijanti virusa.

- Veliko pitanje sad jeste treba li već usavršiti cepivo da cilja nove varijante. Kompanije već rade na modifikovanim vakcinama koje bi mogle da se pojave na tržištu kroz nekoliko meseci ako se pokaže potreba za tim. Zasad treba nastaviti s sprovođenjem najboljih dosadašnjih epidemioloških praksi, a najbolji način za zaustavljanje novih varijanti jeste zaustaviti transmisiju virusa u potpunosti - navodi Gejts i dodaje da ako ostanemo odgovorni oko socijalnog distanciranja, nošenja maski i vakcinacije, okončaćemo pandemiju znatno ranije.

Nove varijante samo naglašavaju koliko je važno da vakcina bude svima dostupna

- Kovid-19 je pretnja zdravlju u čitavom svetu. To je važilo za originalni virus i to važi i za njegove varijante - kaže Gejts i dodaje da što duže virus cirkuliše među populacijom, novi koronavirus ima i više prilika za evoluciju i da razvije nove načine kako da se bori protiv našeg imuniteta.

- Ako ne obezbedimo vakcinu svugde u svetu, moraćemo da živimo s mogućnošću da bi se mogao pojaviti znatno opasniji soj virusa. Moglo bi da se dogodi da se pojavi i nova varijanta koja u potpunosti "izbegava" trenutne vakcine. Naravno to niko ne želi.

- Zato je važno da vakcina stigne do svakog čoveka kojem je potrebna, bez obzira gde živi - navodi Gejts.

On je spomenuo i inicijativu Kovaks, čiji je cilj omogućavanje dostupnosti cepiva širom sveta i istakao da se nada da će bogate zemlje nastaviti da daju podršku toj inicijativi, čak i kad se život vrati u normalu u nekim delovima sveta tokom leta ove godine.

koronavirus
foto: Zorana Jevtić

Idući put možemo biti spremniji

Gejts kaže da su novi sojevi virusa neizbežni i kaže da se nada da će razliku idući put napraviti veća spremnost čovečanstva na njihovo pravovremeno uočavanje.

- Ključno će biti genetsko sekvencioniranje uz bolji nadzor bolesti. Naučnici moraju da naprave sistematski pristup kako bi varijante rano uočili. Neki stručnjaci smatraju da treba da sekvencioniramo najmanje pet posto svih testiranih uzoraka kako bismo dobili preciznu sliku na koji način patogen mutira, iako to samo po sebi neće biti dovoljno - smatra Gejts.

On kaže da će se alati koje sad uvodimo za nadzor sojeva u ovoj pandemiji, pokazati kao dragoceni nakon što najgore od Kovida bude iza nas.

- Rasprostranjenost sekvencioniranja trebalo bi da postane deo bilo kojeg plana za pripremu protiv nove pandemije - smatra Gejts i dodaje da nema sumnje da nove varijante komplikuju borbu protiv pandemije i nastojanje da se ona što pre okonča.

- Čak i kada najgore bude iza nas, ključno je da ostanemo budni. Na sreću, znamo šta nam je činiti da sprečimo da se one pojave. Za sada, najbolje što možete da uradite da zaštitite sebe jeste da sledite upustva zdravstvenih zvaničnika i da se vakcinišete što pre - navodi Gejts.

Bonus video:

02:35

POMOĆ NAJSTARIJIM SUGRAĐANIMA KOJI SE BORE SA USAMLJENOŠĆU U Subotici počeo sa radom telefonski centar za podršku KURIR TELEVIZIJA

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.