OGLASILA SE AMBASADA RUSIJE U BEOGRADU: Njihovo saopštenje je vrlo jasno, a tiče se NATO AGRESIJE I KOSOVA!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

PODRŠKA SRBIJI

OGLASILA SE AMBASADA RUSIJE U BEOGRADU: Njihovo saopštenje je vrlo jasno, a tiče se NATO AGRESIJE I KOSOVA!

U saopštenju Ambasada podseća da je tokom 78 dana varvarskog bombardovanja, koje je cinično prikazano kao humanitarna intervencija u ime spasavanja izbeglica, poginulo oko dve hiljade civila

Objavljeno: 17:35h

Ambasada Rusije u Beogradu danas je povodom godišnjice NATO agresije na SRJ poručila da se takvo zlo ne sme nikada više ponoviti, kao i da se Moskva odlučno zalaže za striktno poštovanje međunarodno-pravnih normi na svim poljima, posebno u rešavanju pitanju Kosova i Metohije.

Uz podsećanje da je odluka o bombardovanju doneta uprkos osnovnim načelima međunarodnog prava, Ambasada u saopštenju navodi da će Rusija nastaviti odlučno da se zalažže za striktno poštovanje univerzalnih međunarodno-pravnih normi, kao što je princip nemešanja u unutrašnje poslove suverenih država.

"U tom kontekstu podržaćemo sve napore koji će doprineti da Beograd i Priština postignu održivo i obostrano prihvatljivo rešenje koje odgovara interesima naroda Srbije i međunarodnom pravu", navodi se u saopštenju ruske ambasade u Beogradu.

U saopštenju Ambasada podseća da je "tokom 78 dana varvarskog bombardovanja, koje je cinično prikazano kao humanitarna intervencija u ime spasavanja izbeglica, poginulo oko dve hiljade civila".

Uništen je je takođe značajan deo infrastrukturnih i industrijskih kapaciteta zemlje, porušene su hiljade civilnih objekata.

"Primena municije sa osiromašenim uranijumom dovela je do nepovratnog zaražavanja u nizu regija zemljišta i podzemnih voda", navodi se u saopštenju i dadaje da je ogromna šteta naneta arhitekturi mira i bezbednosti u Evropi i međunarodnoj stabilnosti.

Ambasada podseća da je nakon Jugoslavije usledila serija operacija uz primenu sile, a pokrenutih pod propagandističkim izgovorima, te da nije bilo sankcija SB UN ili je sledilo "izopačeno tumačenje" mandata koji su Un dodelile.

Takođe, podsećaju da su zajedničkim naporima Moskve i Beograda u junu 1999. godine NATO napadi projektilima zaustavljeni, a situacija se u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija vratila na političko-diplomatski kolosek.

Parametri rešavanja kosovskog pitanja definisani su rezolucijom SB UN 1244 koja je i danas u rešavanju tog pitanja ima temeljnu ulogu, navodi ambasada.

Dana 24. marta 1999. godine NATO je uprkos osnovnim načelima međunarodnog prava koji su utvrđeni u Povelji UN, Završnom dokumentu iz Helsinkija i drugim međunarodnim dokumentima otpočeo oružanu agresiju protiv Jugoslavije. "Takvo zlo, kao što je bila agresija NATO-a protiv Jugoslavije, ne sme se nikada ponoviti", zaključuje se u saopštenju Ambasade Rusije.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.