POZNATO KOJA JE VAKCINA NAJPREPOZNATLJIVIJA U SVETU: Istraživanje sprovedeno u devet zemalja, među njima i SRBIJA!
Rezultati istraživanja, Foto: Profimedia

ISPITANO JE DEVET ZEMALJA

POZNATO KOJA JE VAKCINA NAJPREPOZNATLJIVIJA U SVETU: Istraživanje sprovedeno u devet zemalja, među njima i SRBIJA!

Učesnici su bili stanovnici Indije, Brazila, Meksika, Filipina, Vijetnama, Argentine, Alžira, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije

Objavljeno:

Ruska vakcina protiv virusa korona Sputnjik V postala je najprepoznatljivija u svetu, to je potvrdilo 74 procenta učesnika istraživanja, a više od polovine joj veruju više nego ostalim preparatima, saopštio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI) pozivajući se na istraživanje koje je sprovela britanska kompanija "YouGov".

Britanska kompanija je od 18. februara do 3. marta sprovela istraživanje u devet zemalja sveta, u kome je učestvovalo preko 9.000 ispitanika. Oni su govorili o svojim preferencama prilikom izbora vakcine protiv virusa korona i zemlje koja proizvodi lek.

Učesnici su bili stanovnici Indije, Brazila, Meksika, Filipina, Vijetnama, Argentine, Alžira, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije. U tim zemljama živi više od dve milijarde ljudi ili preko 25 procenata svetske populacije.

- Prema istraživanju, 54 procenta ispitanika imenovalo je Rusiju kao državu u čiju vakcinu imaju najviše poverenja. Tako se Rusija našla ispred Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. Sputnjik V, prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu, najprepoznatljivija je vakcina - sedam od deset ispitanika (74 procenta) zna za ruski preparat - pokazalo je istraživanje.

Na drugom mestu je vakcina Fajzer-Biontek - koju je imenovalo 69 procenata ispitanika, na trećem mestu su Astrazeneka i vakcina na kojoj radi Oksfordski univerzitet (60 procenata). Kina je na četvrtom mestu kao zemlja koja proizvodi vakcine, a na petom je Švajcarska.

Autori istraživanja su primetili da je svaki treći učesnik studije (33,2 procenta), spreman da se vakciniše vakcinom Sputnjik V. Prema ovom pokazatelju Sputnjik V i Fajzer-Biontek su lideri (36,6 procenata). Na trećem mestu je kineska vakcina Sinovak sa 26,5 procenata.

- Skoro polovina učesnika (47 procenata) smatra da je minimalni prihvatljiv nivo efikasnosti vakcine 90 procenata i više (Sputnjik V ima efikasnost 91 procenat). Njih 84 procenta spreman je da odloži vakcinaciju lekom koji je 60 procenata efikasan radi vakcine sa većom efikasnošću od preko 90 procenata - pokazali su rezultati.

- Rezultati istraživanja "YouGov" u različitim regionima sveta su još jednom pokazali visok nivo poverenja prema Rusiji kao proizvođaču vakcina i vakcini Sputnjik V. Zahvaljujući naučnim dostignućima ruska vakcina spasava ljudske živote širom sveta i odobrena je u više od 50 zemalja. Vakcina ima nekoliko ključnih prednosti, uključujući efikasnost od 91,6 procenata, što je potvrdio vodeći medicinski časopis "Lanset", kao i dokazana platforma ljudskih adenovirusnih vektora, jednostavna logistika i pristupačna cena, što Sputnjik V čini jednim od najboljih svetskih lekova - komentarisao je rezultate istraživanja direktor Fonda direktnih investicija Kiril Dmitrijev.

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.