Preminuo poznati lekar koji je vodio onkološko istraživanje i razvoj AstraZeneke: Objavljen je i UZROK SMRTI!
Hose Baselga, Foto: Printscreen/Youtube

TUGA!

Preminuo poznati lekar koji je vodio onkološko istraživanje i razvoj AstraZeneke: Objavljen je i UZROK SMRTI!

Vodio je tim za ubrzavanje nauke o konjugatima antitela i lekovi, ćelijskoj terapiji, epigenetikama, kao i novim tretmanima karcinoma,

Objavljeno: 14:53h

Hose Baselga, poznati doktor za rak koji je vodio onkološko istraživanje i razvoj AstraZeneke je umro.

Baselga, kolega iz Američkog udruženja za istraživanje raka, umro je od Creutzfeldt-Džajkobove bolesti, brzog progresivnog neurodegenerativnog poremećaja, navodi se u španskom novinskom izveštaju. Imao je 61. godinu.

Baselga je bio zadužen za razvoj lekova protiv raka AstraZeneke otkako ga je izvršni direktor Paskal Soriot zaposlio 2009. godine u pokušaju da transformiše proizvođača lekova u lidera u unosnom polju. Kompanija je te godine uložila skoro 7 milijardi dolara u lek "Daiichi Sankyo Co." koji je Baselga intenzivno proučavao u vrhunskom američkom medicinskom centru.

"Postavio je našu onkološku funkciju za istraživanje i razvoj na izvanrednu putanju", rekao je Soriot u izjavi. "Njegovo vizionarsko vođstvo, duboka naučna stručnost i strateški uvid doneli su toliko dostignuća na koja svi možemo biti ponosni i koji će biti od koristi za život pacijenata u godinama koje dolaze".

Vodio je tim za ubrzavanje nauke o konjugatima antitela i lekovi, ćelijskoj terapiji, epigenetikama, kao i novim tretmanima karcinoma, saopštila je kompanija.

Baselga, koji je u AstraZeneku stigao sa ograničenim korporativnim iskustvom je bio kontraoverzan izbor. Upravo je bio napustio svoj prethodni posao glavnog lekara u Centru za rak Sloan Ketering nakon vesti da je primao uplate od farmaceutske kompanije.

Bonus video:

01:17

Vučić obišao radove na rekonstrukciji puta Zaječar-Knjaževac

(Espreso/bloomberg.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.