STIGLI REZULTATI ISTRAŽIVANJA EFIKASNOSTI ZA ASTRAZENEKU! Ovo skoro NIKO nije očekivao
Vakcina AstraZeneka, Foto: Profimedia

ovo treba da znate

STIGLI REZULTATI ISTRAŽIVANJA EFIKASNOSTI ZA ASTRAZENEKU! Ovo skoro NIKO nije očekivao

Treba napomenuti kako je u američkom kliničkom istraživanju čak četvrtina ispitanika bilo starije od 65 godina

Objavljeno: 10:00h

Prvi podaci pušteni u javnost iz američkog kliničkog istraživanja o učinkovitosti vakcine AstraZeneke/Oksforda koje je obuhvatilo 30.000 dobrovoljaca govore da ta vakcina ima 100-postotnu učinkovitost kad je u pitanju prevencija ozbiljne bolesti, hospitalizacije i smrti.

Taj podatak vrlo verovatno će regulatora u Sjedinjenim Državama uveriti da i vakcina AstraZeneke/Oksforda što pre pusti iz američkih skladišta. Može se reći kako nalaz 100-postotne učinkovitosti u Sjedinjenim Državama daje dodatnu snagu odluci Evropske agencije za lekove koja je utvrdila kako je vakcina švedsko-britanskog proizvođača dovoljno sigurna jer koristi osetno premašuju rizike. Učinkovitost vakcine AstraZeneke/Oksforda od 100 posto na koje ukazuje američko kliničko istraživanje, čak ga diže iznad onoga što je poznato iz istraživanja o učinkovitosti vakcina Fajzera i Moderne.

Što se tiče sprečavanja razvoja bilo kakve bolesti, tu je prema nalazima iz američkog kliničkog istraživanja vakcina AstraZeneke takođe iznenađujuće učinkovita jer sprečava razvoj bolesti u 79 posto slučajeva. Drugim rečima, iz američkog kliničkog istraživanja podaci upućuju kako su nakon vakcinisanja vakcinom AstraZeneke/Oksforda rizici teške bolesti, hospitalizaciji i smrti svedeni na minimum, dok su šanse da će vakcinisana osoba dobiti lakši oblik kovida svedene na 21 posto.

Treba napomenuti kako je u američkom kliničkom istraživanju čak četvrtina ispitanika bilo starije od 65 godina. To je vrlo važna informacija jer je u ranijim evropskim istraživanjima grupa starijih bila premalo zastupljena te su neke zemlje u početku odlučile preporučiti da se tom vakcinom ne vakcinišu stariji od 65 godina. Tek nakon sumnji da češće kod mlađih vakcina AstraZeneke/Oksforda izaziva teže nuspojave (krvne ugruške), došlo je do promene pristupa prema kojem je vakcinisanje onemogućeno starijima, dakle, onima kojima je najpotrebnije. Nakon odluke Evropske medicinske agencije neke su zemlje čak potpuno promenile preporuke.

Tako se u Francuskoj s AstraZenekom/Oksfordom sada vakcinišu samo stariji od 65 godina, što je logično jer kod njih je uočeno manje teških nuspojava, a rizici smrti kod starijih daleko su viši nego kod mlađih osoba. Oko 90 posto smrti od kovida čine stariji od 65 godina.

Astrazeneka vakcina
foto: Profimedia

Stručnjaci tumače razliku u rezultatima iz američkog kliničkog istraživanja AstraZeneke/Oksforda u odnosu na ranija istraživanja u Britaniji i Brazilu u različitom doziranju odnosno režimu vakcinisanja. No, nakon što je tom vakcinom u svetu vakcinisano više od 18 miliona ljudi, više nema dilema kako je ono vrlo učinkovito kod starijih osoba, a što je najvažnije za zaustavljanje broja smrti kao najgoreg ishoda pandemije.

S obzirom na treći talas pandemije koji hara Evropom, pitanje ubrzanja vakcinacije postaje ključno strateško pitanje EU. Evropska komisija trenutno je u žestokom političkom prepucavanju s Britanijom, zemljom koja je vakcinisala puno veći udeo stanovnika, oko izvoza vakcine iz EU. Nejasno je zašto EU već nije zaustavila izvoz vakcina dok se ne zadovolje potrebe građana Unije, jer SAD i UK primenjuju upravo takvo pravilo.

Vakcine se čine uverljivo najsigurnijim oružjem za zaustavljanje broja smrti u pandemiji i to vrlo brzo nakon što se vakciniše značajni deo starijih od 70 godina tj. najrizičniji deo populacije. Pozitivni trendovi počinju se uočavati čak i u zemljama u kojima je i pored kontinuiteta strogih mera zaraza dovela do zastrašujućeg broja slučajeva i smrti u trećem talasu. Najstrašniji primer svakako je Češka koja je zabeležila više od 2300 smrti na milion stanovnika. Do sada su uspeli potrošiti oko 1,3 miliona doza vakcina te je od kraja prve nedelje marta uočljivo usporavanje broja slučajeva prema 7-dnevnom pomičnom proseku, kao i početak usporavanja broja smrti.

Čini se stoga kako prelomno pitanje u celom nizu zemalja ostaje kako kod starijih osoba smanjiti skepsu prema vakcini AstraZeneke/Oksforda koja je značajnim delom izazvana protivrečnim javnim porukama političara i stručnjaka te medijskim izdizanjem rizika te vakcine iznad koristi.

(Espreso/Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.