U Belorusiji osuđeno više od 400 osoba zbog učešća u protestima, najmlađi ima 16 godina!
Protest, Foto: Printscreen

BELORUSIJA

U Belorusiji osuđeno više od 400 osoba zbog učešća u protestima, najmlađi ima 16 godina!

Režim Lukašenka, koji je na vlasti od 1994. godine, u velikoj meri je ugušio proteste

Objavljeno:

Više od 400 osoba osuđeno je do sada zbog učešća u protestima nakon spornog reizbora beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka 2020. godine, saopštilo je danas državno tužilaštvo.

Režim Lukašenka, koji je na vlasti od 1994. godine, u velikoj meri je ugušio proteste koji su izbili nakon izbora u avgustu 2020. godine.

Suočene sa demonstracijama desetine hiljada ljudi, vlasti su postepeno gušile proteste masovnim hapšenjima uz policijsko nasilje, dok su glavni protivnici režima zatvoreni ili prisiljeni na izgnanstvo.

"Do danas su tužioci poslali sudovima 468 krivičnih predmeta vezano za 631 osobu zbog učešća u nedozvoljenim masovnim dogadjajima i radnjama koje grubo krše javni red", saopštilo je tužilaštvo.

Tužilaštvo precizira da je do sada "osuđeno više od 400 osoba".

Najteža kazna koja je do sada izrečena, jeste 10 godina zatvora, navode beloruski aktivisti za ljudska prava.

Mikita Zalataru (16) koji ima epilepsiju, osuđen je prošlog meseca na pet godina zatvora zbog učešća u "nemirima", a kaznu će služiti u zatvoru za maloletnike. Centar za ljudska prava Viasna je istakao da je ovaj mladić politički zatvorenik.

Glavna opozicionarka Svetlana Tihanovska, koja je pobegla u Litvaniju, pozvala je Beloruse na nove demonstracije 25. marta povodom Dana slobode koji se obeležava u znak sećanja na deklaraciju o nezavisnosti 1918. godine.

Represiju u Belorusiji osudile su zapadne zemlje, EU i SAD, i uvele sankcije saradnicima Lukašenka koji ima podršku Moskve.

Bonus video:

00:50

Kako izgleda prvi dan u Beogradu pod novim merama

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.