NAPAD IZ VAZDUHA: Agresija Izraela imala određenu METU u udaru na Siriju?
Sirijska protivvazdušna odbrana oborila većinu raketa, Foto: AP

BLISKI ISTOK

NAPAD IZ VAZDUHA: Agresija Izraela imala određenu METU u udaru na Siriju?

Napetost na Bliskom istoku je velika proteklh meseci dok se Iran i SAD pozicioniraju pred očekivane nuklearne pregovor

Objavljeno:

Izrael je izveo napade iz vazduha na Siriju kasno sinoć, a sirijska protivvazdušna odbrana je oborila većinu raketa, javili su sirijski državni mediji.

Sirijska novinska agencija SANA je objavila, pozivajući se na vojni izvor, da je sirijska protivvazdušna odbrana odgovorila i oborila većinu raketa.

Odbrambeni analitičari rutinski odbacuju takve tvrdnje kao prazno hvalisanje, navode izraelski mediji.

Još uvek nema izveštaja o šteti i žrtvama.

Sirijska ospervatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji koja nadgleda građanski rat u Siriji navela je da su ciljana dva skladišta oružja koja pripadaju iranskim milicijama samo nekoliko kilometara od aerodroma Damask južno od tog glavnog grada.

Izraelska vojska nije komentarisala udare u skladu sa svojom politikom da ne potvrđuje, niti poriče operacije u Siriji, osim onih u znak osvete na napade svog severnog suseda.

I pre mesec dana Izrael je navodno gađao područje oko Međunarodnog aerodroma Damask preko koga, kako veruje, Iran isporučuje oružje, a građani su i vojni ciljevi oko predgrađa Damaska El-Kisveh, baze iranskih operacija.

Izraelska vojska je izvela stotine napada na Siriju od početka grđanskog rata u toj zemlji u nastojanju da spreči Iran, čije se snage bore na strani sirijskog predsednika Bašara al Asada, da se za stalno učvrsti u toj zemlji i da naoruža ekstremističke orgnizacije u regionu, prvenstveno libanski Hezbolah.

Napetost na Bliskom istoku je velika proteklh meseci dok se Iran i SAD pozicioniraju pred očekivane nuklearne pregovore.

Incidenti na moru su takođe doprineli napetosti uključujući eksploziju na izraelskom teretnom brodu u Omanskom zalivu i napad na iranski brod za koji je Iran u ponedeljak okrivo Izrael i rekao da ima pravo da odgovori.

Bonus video:

01:41

Penzioner iz Sremske Mitrovice stao na put prevarantima

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.