EVROPA ZVANIČNO NE VOLI SPUTNJIK, ALI NEZVANIČNO SE OKREĆE RUSKOJ VAKCINI: Zakulisne igre oko imunizacije
Vakcina, ilustracija, Foto: Printscreen / Tanjug

neće da čuju

EVROPA ZVANIČNO NE VOLI SPUTNJIK, ALI NEZVANIČNO SE OKREĆE RUSKOJ VAKCINI: Zakulisne igre oko imunizacije

Evropska agencija za lekove odobrila je do sada primenu vakcina četiri proizvođača, ali se imunizacija u EU sporo odvija zbog propusta u proizvodnom procesu

Objavljeno: 14:21h

Evropska unija je zvanično označila akciju distribucije vakcine “Sputnjik V” kao propagandu, ali iza očiju javnosti zvanični Brisel se okreće ka toj vakcini, saznaje Rojters.

Jedan zvaničnik EU koji učestvuje u pregovorima o nabavci vakcina sa farmaceutskim kompanijama, izjavio je da vlade država članica EU razmatraju da počnu pregovore s proizvođačima “Sputnjika V” na osnovu zahteva četiri zemlje članice da se pokrene proces pregovora.

Reč je o Mađarskoj i Slovačkoj koje su već nabavile ruske vakcine, Češkoj koja je izrazila zainteresovanost, a evropski zvaničnici su potvrdili i da Italija planira da počne proizvodnju “Sputnjika” u svom najvećem bioreaktoru u postrojenju ReiThera nedaleko od Rima.

Evropska agencija za lekove odobrila je do sada primenu vakcina četiri proizvođača, ali se imunizacija u EU sporo odvija zbog propusta u proizvodnom procesu.

Ukoliko “Sputnjik V” bude odobren i u EU, bit će to velika diplomatska pobeda za Rusiju koja je već godina na udaru trgovinskih sankcija Brisela zbog pripajanja Krima i podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajina, navodi Rojters.

(Espreso / Avaz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.