RASTUĆI TROŠKOVI KRALJEVSKE PORODICE: Monarhija koštala 69,4 MILIONA FUNTI u 2020. godini! (FOTO)
Kraljevska porodica, Foto: EPA

NEVEROVATNO

RASTUĆI TROŠKOVI KRALJEVSKE PORODICE: Monarhija koštala 69,4 MILIONA FUNTI u 2020. godini! (FOTO)

Kao deo desetogodišnjeg plana obnove biće zamenjeni cevovodi, dok će azbest biti uklonjen iz zgrade

Objavljeno:

Princ Hari i Megan Markl su dali izvanredan dvosatni intervju za Opru Vinfru, gde su optužili kraljevsku porodicu za rasno neprijateljstvo. Takođe su optužili britanske tabloidne medije za trku, tvrdeći da im palata nije pružila zaštitu. Megan Markl je otkrila da je trauma članstva kraljevske porodice ozbiljno narušila njeno mentalno zdravlje, ostavivši je na ivici samoubistva. Hari je zatim razvio plan za ublažavanje pritiska zbog kojeg se par preselio u Sjedinjene Države.

Kontroverznost nije ništa novo za kraljevsku porodicu koju su tokom godina potresli skandali. Neki od najzloglasnijih uključuju Edvarda VIII koji se sastao sa Adolfom Hitlerom nakon njegove abdikacije, dok se nedavno princ Endrju povukao iz javnih dužnosti usred optužbi za seksualno zlostavljanje i svojih veza sa Džefrijem Epstajnom.

Intervju se pokazao kao izuzetno kontroverzan jer je par privukao i pohvale i kritike. U Velikoj Britaniji, voditelj Pirs Morgan odjurio je sa snimanja svoje emisije kada je njegova koleginica njegovo ponašanje prema Megan Markl nazvala "patetičnim" i "diaboličnim". Posle intervjua, neki su obnovili pozive da se ukine britanska monarhija.

Zanimljivo je da poreski obveznici u Ujedinjenom Kraljevstvu plaćaju više novca nego ikad za kraljevski porodicu. Najnoviji računi pokazuju da je monarhija koštala 69.4 miliona funti u 2020. godini. Ukratko, složeni sistem finansiranja monarhije funkcioniše kada vlada Velike Britanije svake godine uplati novac kraljevskom domaćinstvu. Njegova vrednost se određuje prema tome koliko je novca doneo portfolio i nekretnine.

Ukupan iznos je iznosio 84,4 miliona funti u 2020. godini, a cifra je porasla proteklih godina za pokrivanje radova na obnovi Bakingemske palate.Od tok ukupnog iznosa, monarhija je potrošila 69.4 miliona funti na službene dužnosti uključujućo putovanja, kao i druge troškove poput održavanja osoblja i imovine. Održavanje i onova Bakingemske palate su ključni razlozi zbog kojih je iznos toliko visok.

Svi električni, grejni i vodovodni sitemi Bakingemske palate datiraju iz 1950-ih godina i njihova zamena je hitna. Kao deo desetogodišnjeg plana obnove biće zamenjeni cevovodi, dok će azbest biti uklonjen iz zgrade. Takođe će biti instalirani i novi liftovi za pomoć posetiocima sa invaliditetom.

Infographic: The Growing Cost of the Royal Family to UK Taxpayers | Statista You will find more infographics at Statista

(Espreso/statista.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.