LIDERI RUSIJE I TURSKE DALI ZELENO SVETLO: Počinje izgradnja trećeg reaktora nuklearne elektrane (VIDEO)
"Akuju", Foto: Printscreen/youtube

saradnja

LIDERI RUSIJE I TURSKE DALI ZELENO SVETLO: Počinje izgradnja trećeg reaktora nuklearne elektrane (VIDEO)

Ruski lider je saopštio da se dogovorio sa turskim kolegom da i dalje podržava projekat nuklearke "Akuju

Objavljeno:

Lideri Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan dali su zeleno svetlo za početak izgradnje trećeg reaktora nuklearne elektrane "Akuju" koja se gradi na južnoj obali Turske. Događaj se odvija u formatu video-konferencije.

- Dajem dozvolu. Počnite - rekao je predsednik Rusije, nakon čega su u Turskoj pritisnuti simbolični crveni tasteri, koji simbolizuju početak izgradnje. Putin je zahvalio turskom kolegi za predlog da se održi ceremonija.

Ruski lider je saopštio da se dogovorio sa turskim kolegom da i dalje podržava projekat nuklearke "Akuju".

- Tome pridajemo veliki značaj i složili smo se sa predsednikom Turske da i dalje pružamo neophodnu pomoć i podršku projektu "Akuju" - rekao je Putin tokom ceremonije početka izgradnje trećeg energetskog bloka elektrane.

Prema njegovim rečima, nuklearna elektrana "Akuju" daće ozbiljan doprinos energetskoj bezbednosti Turske, osiguraće ekonomski rast zemlje, a takođe će snabdeti turske potrošače sa povoljnom i ekološki prihvatljivom električnom energijom.

- Takođe će to biti snažan podsticaj za razvoj principijelno nove grane u Turskoj – nuklearne energije, kao i za jačanje naučnog i proizvodnog potencijala zemlje, stvaranje dodatnih radnih mesta - konstatovao je Putin.

Takođe je istakao da je u nuklearnoj elektrani aktivan centar "Rosatoma" za obučavanje osoblja elektrane, a na ruskim univerzitetima pripremaju se inženjeri za Tursku.

Za izgradnju nuklearke zadužena je ruska državna korporacija "Rosatom" u skladu sa međuvladinim sporazumom koji je potpisan 2010. godine.

Planirano je da se puste u pogon četiri energetska bloka ukupne snage 4.800 megavata.

"Akuju" je prva nuklearna elektrana koja se gradi u Turskoj. Projekat uključuje četiri energetska bloka sa reaktorima ruskog dizajna VVER-1200 generacije 3++. Snaga pojedinačnog energetskog bloka iznosiće 1200 megavata.

To je prvi projekat u globalnoj nuklearnoj industriji, koji se realizuje prema modelu "build-own-operate". Izgradnja nuklearke košta oko 20 milijardi dolara. Izgradnja prvog energetskog bloka započeta je u aprilu 2018. godine. Nuklearka se gradi u turskoj provinciji Mersin na obali Sredozemnog mora.

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.