DVE GODINE JE PROVELA U IRANSKOM ZATVORU: Držali je u nehumanim uslovima, a onda ju je i MUŽ IZDAO! (VIDEO)
Kajli Mur Gilbert, Foto: Printscreen/youtube

uh, kako su je mučili!

DVE GODINE JE PROVELA U IRANSKOM ZATVORU: Držali je u nehumanim uslovima, a onda ju je i MUŽ IZDAO! (VIDEO)

Ona je takođe kritikovala pokušaje australijske vlade da je oslobode uz pomoć “tihe diplomatije”

Objavljeno:

Akademik Kajli Mur Gilbert, Britanka iz Australije, u prvom intervjuu otkako je puštena iz zatvora u Iranu prošle godine rekla je da je pretrpela “psihološku torturu” i da je Teheran pokušao da je regrutuje za špijuna.

Ona je takođe kritikovala pokušaje australijske vlade da je oslobode uz pomoć “tihe diplomatije”.

Gilbertova, predavač islamskih studija na Univerzitetu Melburn, bila je u zatvoru dve godine od septembra 2018, nakon što je uhapšena na aerodromu u Teheranu i optužena za špijunažu, usred tenzija između Irana i Sjedinjenih Američkih Država. Proglašena je krivom i osuđena 2019. na 10 godina zatvora, ali su je vlasti pustile u novembru u pokušaju razmene za tri iranska prekomorska zatvorenika.

U prvom intervjuu od oslobađanja, za “Skaj njuz”, rekla je da je prva ćelija u kojoj su je držali bila “kutija dva sa dva metra”, bez toaleta.

"Rekla bih da je to bila ekstremna samica, osmišljena da vas slomi. To je psihološka tortura... Bilo je nekoliko trenutaka u tom ranom periodu kad sam se osećala slomljeno, osećala sam se da ako moram da pretrpim još jedan takav dan da ću se ubiti", ispričala je Gilbertova dodajući da su je zatvorski čuvari jednom pretukli i da su joj nasilno ubrizgali sredstvo za smirenje protiv njene volje.

Dodala je da su optužbe za špijunažu bile “sulude”.

"Nema dokaza da sam ja bila špijun za bilo koju zemlju. Čak ni Revolucionarna garda (Irana) nije mogla da shvati za koju ja zemlju navodno špijuniram", istakla je.

Ona tvrdi da su joj iranske vlasti, dok je bila u zatvoru, rekle da će je osloboditi ako pristane da špijunira za njih.

"Mislim da nisu bili posebno zainteresovani da špijuniraju Australiju, više su se interesovali za korišćenje mog akademskog statusa kao pokrića i putovanja u druge bliskoistočne zemlje i možda čak evropske, Amerika, ne znam", rekla je.

Ipak, teže od boravka u samici palo joj je kad se vratila u Australiju i saznala da njen suprug Ruslan Hodorov ima aferu sa njenom koleginicom i mentorkom Kajli Bakster.

Kaže da je bila svesna da im je brak u problemu godinu dana pre nego što je došla kući, ali da nije očekivala kraj njihovog braka. Njena porodica je to znala, ali su krili dok nije oslobođena.

Naposletku, izvukla je istinu od svoje majke prvog dana u hotelskom karantinu u Kanberi. Sa mužem se uopšte nije čula dok je bila u zatvoru, a nije je pozvao kad je sletela u Australiju.

"Nije čak pozvao da kaže da je srećan što sam oslobođena", rekla je ona, dodajući da je “jaka” i da može da se izbori sa tim.

Gilbertova je zahvalila australijskoj vladi za pomoć u oslobađanju, ali nije ubeđena da je “tiha diplomatija” bila dobar pristup jer se njena situacija u zatvoru popravila nakon što je štampa objavila njeno ime 2019, te da su od tada više obraćali pažnje na njeno zdravlje i uslove. Australijski premijer Skot Morison je, međutim, objasnio da je bilo dešavanja “iza zavese” kojih ona nije bila svesna.

"Svestan sam tih pitanja, bio sam direktno umešan u mnoge od tih odluka, štaviše u sve odluke koju su konačno dovele do njenog oslobađanja", rekao je Morison.

(Espreso/News.com.au)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.