EVROPSKA KOMISIJA "IZNENAĐENA": Belgija produžila zabranu putovanja uprkos njihovim kritikama
U sedištu EK navode da će istražiti sve opcije na stolu, Foto: EPA / OLIVIER HOSLET

PANDEMIJA

EVROPSKA KOMISIJA "IZNENAĐENA": Belgija produžila zabranu putovanja uprkos njihovim kritikama

Komisija je pre dve nedelje uputila pismo Belgiji u kome se traži objašnjenje za stroge restriktivne mere uvedene na granicama zemlje početkom februara

Objavljeno:

U Evropskoj komisji kažu da su ''iznenađeni'' odlukom belgijskih vlasti da produže zabranu svih nebitnih putovanja u i van granica zemlje.

Komisija je pre dve nedelje uputila pismo Belgiji u kome se traži objašnjenje za stroge restriktivne mere uvedene na granicama zemlje početkom februara, a u cilju suzbijanja širenja novih sojeva korona virusa tokom školskih i karnevalskih praznika u zemljma zapadne Evrope.

I pored kritika Evropske komisije, belgijske nacionalne vlasti donele su odluku da meru zatvaranja granica koja je trabalo da traje do 1. aprila produže i na uskršnje praznike, sve do 18. aprila.

U sedištu EK navode da će istražiti sve opcije na stolu kako bi se osiguralo funkcionisanje unutrašnjeg tržišta i zagarantovala građanima prava na slobodno kretanje.

Istovremeno, belgijske nacionalne vlasti naglašavaju da su Evropskoj komisiji objasnili postojanje ovakvih mera kao uređen i važan element sveukupnih mera za borbu protiv širenja virusa.

Dodaje se da će se 26. marta zabrana svih neesencijalnih putovanja ponovo naći na razmatranju necionalnog Savetodavnog odbora

(Espreso/ Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.