SAD ŠALJU BORBENA VOZILA BREDLI U HRVATSKU: Oprema se oklopna mehanizovana jedinica, postignut dogovor! (VIDEO)
Bradley M2A2 ODS, Foto: Printscreen/Youtube

uslovi donacije

SAD ŠALJU BORBENA VOZILA BREDLI U HRVATSKU: Oprema se oklopna mehanizovana jedinica, postignut dogovor! (VIDEO)

Hrvatska je, prema pisanju Jutarnjeg lista, od SAD tražila donaciju 120 vozila, ali je zahtev smanjen na 84 vozila, od kojih su 61 operativna.

Objavljeno:

Nadležni u Hrvatskoj i SAD postigli su dogovor o uslovima donacije američke vojske od 84 borbena vozila Bradley M2A2 ODS, od kojih bi 62 vozila bila dovela u operativnu upotrebu i njima će biti opremljena oklopna mehanizovana jedinica HV u Našicama, piše danas zagrebački Jutarnji list.

Preostala 22 vozila bila bi u rezervi i za delove.

Pozivajući se na svoja saznanja u resoru odbrne, Jutarnji piše da će nabavkom ovih vozila, koja su bez opreme vredna 20 miliona dolara, Hrvatska realizovati i svoju obavezu da do 2026. ispuni NATO cilj sposobnosti, odnosno opremi srednju pešačku brigadu borbenim oklopnim vozilima - guseničarima.

Hrvatska je, prema pisanju Jutarnjeg, od SAD tražila donaciju 120 vozila, ali je zahtev smanjen na 84 vozila, od kojih su 61 operativna.

Obaveza Hrvatske je platiti remont i opremanje vozila, obuku i rezervne delove, uz višegodišnje finansiranje SAD.

Podseća se da je Kongres SAD u decembru prošle godine odobrio 25 miliona dolara pomoći za program Bradley Hrvatska i tim novcem bi američka strana sufinancirala "prvu ratu".

Fiansijska obaveza MORH je da plati PDV na tu donaciju.

Pozivajući se na dostupne informacije zarebački dnevnik piše da je reč o vozilima proizvedenim 90-ih godina prošlog veka.

Inače, u ovom trenutku Oklopna mehanizovana jedinica u Našicama i Varaždinu opremljene su već zastarelim vozilima BVP M-80, proizvedenim 80-ih godina prošlog veka.

Bonus video:

(Espreso/ Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.