PATRIJARH PAVLE DOBIJA SPOMENIK U CENTRU MOSKVE: Očekuje se da bude otkriven do kraja godine!
Patrijarh Pavle, Foto: Printscreen Youtube

PRELEPO

PATRIJARH PAVLE DOBIJA SPOMENIK U CENTRU MOSKVE: Očekuje se da bude otkriven do kraja godine!

Sredstva za izradu spomenika patrijarhu Pavlu su već obezbeđena, a takođe dobijena je i dozvola ruskog patrijarha Kirila i gradskih vlasti

Objavljeno:

Spomenik njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Pavlu biće podignut u centru Moskve, javlja Sputnjik. Spomenik će biti postavljen na platou ispred Hrama Petra i Pavla, u Podvorju Srpske pravoslavne crkve, nedaleko od Kremlja.

Očekuje se da će spomen obeležje 44. poglavaru Srpske pravoslavne crkve biti otkriveno do kraja ove godine, a potom će, kraj njega, biti podignut i spomenik patrijarhu moskovskom i cele Rusije Aleksiju Drugom, s obzirom na to da je Podvorje srpske patrijaršije u Moskvi, koje je postalo svojevrstan simbol duhovnog bratstva srpske i ruske Crkve i naša dva naroda, otvoreno u njihovo vreme, 2002. godine.

Spomenici srpskom i ruskom patrijarhu biće izrađeni na inicijativu doktora teologije, vladike Antonija Pantelića, poslednjeg episkopa koga je rukopoložio patrijarh Pavle, a koji već skoro dve decenije rukovodi Podvorjem Srpske pravoslavne crkve u Moskvi.

Prema rečima episkopa moravičkog Antonija, u toku je izrada spomenika patrijarhu Pavlu i to će biti delo jednog ruskog vajara. Deo spomenika se pravi u Rusiji, a deo u Ukrajini, pa ukoliko epidemiološka situacija to dozvoli, spomenik će biti otkriven do kraja ove godine.

Sredstva za izradu spomenika patrijarhu Pavlu su već obezbeđena, a takođe dobijena je i dozvola ruskog patrijarha Kirila i gradskih vlasti.

Vladika Antonije otkriva da će nakon postavljanja spomenika patrijarhu Pavlu uslediti i druga faza – izrada spomenika Aleksiju Drugom. Prema zamisli, dva patrijarha će stajati jedan naspram drugog, licem će gledati u Crkvu Svetih Petra i Pavla, ali će simbolično i blago biti okrenuti i jedan prema drugom.

Patrijarh Pavle, koji je na čelu Srpske pravoslavne crkve bio od 1990. godine, pa do smrti novembra 2009, bio je izuzetno poštovan u Rusiji, u toj meri da ga je patrijarh Aleksij Drugi uvek dočekivao na aerodromu i lično ispraćao, što nije po protokolu RPC.

Bonus video:

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.