NOVO DOBA je POČELO: Rover ISTRAJNOST je uspešno SLETEO na površinu Marsa - STIGLE i prve SLIKE! (FOTO/VIDEO)
Perseverance je uspešno sletio na površinu Marsa!, Foto: Nasa/Printscreen

svemirska istorija

NOVO DOBA je POČELO: Rover ISTRAJNOST je uspešno SLETEO na površinu Marsa - STIGLE i prve SLIKE! (FOTO/VIDEO)

Istrajnost je najsofisticiraniji rover koji je NASA ikad slala na Mars i očekuje se da će utrti put budućim ljudskim misijama izvan Meseca

Objavljeno: 23:06h

Večeras oko 22 sat po našem vremenu, nakon sedam meseci putovanja i 468 miliona pređenih kilometara, NASA je na Mars uspešno spustila rover Istrajnost (Perseverance) koji će na ovoj planeti tražiti tragove života.

Prenos uživo iz NASA-ine kontrole misije počeo je u 20:15, a sletanje je završeno u 21:58 po srednjeveropskom vremenu. Nedugo nakon sletanja rover je poslao prve fotografije s površine Marsa. NASA je obavestila da će kasnije objaviti i video snimak sletanja.

Istrajnost je najsofisticiraniji rover koji je NASA ikad slala na Mars i očekuje se da će utrti put budućim ljudskim misijama izvan Meseca.

Tokom večeri mogli ste da pratite naš prenos uživo, iz minuta u minut, svega vezanog za ovu uzbudljivu misiju, a sada možete da se podsetite svih dešavanja tako što ćete pročitati unazad tok dešavanja.

22:13 - NASA je objavila snimak trenutka sreće i oduševljenja u kontrolnoj sobi kad je rover Istrajnost sleteo na Mars.

22:03 - Stigla je prva fotografija koju je Istrajnost snimio na Marsu.

22:00 - Čekaju se prve slike s površine Marsa.

21:58 - Istrajnost je uspešno sletio na površinu Marsa!

21:54 Letelica je na visini nižoj od 5 kilometara. Pale se motori za sletanje. Toplotni štitovi su se odvojili.

21:53 Padobran se uspešno aktivirao, letelica sad pada brzinom manjom od brzine zvuka.

21:53 Perseverance se spušta direktno prema meti, krateru Jezero.

21:50 - Istrajnost je ušao u atmosferu Marsa, brzina letelice se smanjuje. Zasad je sve u redu.

21:49 - Još dva minuta do ulaska u atmosferu Marsa.

21:47 - S letelice stižu signali da je zasad sve u najboljem redu.

21:45 - Još pet-šest minuta i Istrajnost će ući u atmosferu Marsa.

21:43 Letelica je okrenuta u dobrom smeru, motori se zagrevaju.

21:39 - Letelica okreće svoje toplotne štitove prema Marsu.

21:38 - Letelica je sve bliže Marsu. Za oko 11 minuta trebala bi ući u atmosferu.

21:25 - Letelica bi trebala doseći vrh retke atmosfere Marsa u 21:48, a sletanje se očekuje u 21:55.

21:24 - NASA-in tim inženjera koji je upravljao letelicom upravo je predao uzde timu za ulazak, spuštanje i slijetanje (ELD Team).

21:22 - Hoće li preživeti sam na Marsu? Oluja je prekinula veze, a astronaut ostao sam na neprijateljskoj Crvenoj planeti! Zaliha ima za 28 dana... Reditelj Ridli Skot snimio je 2015. godine naučno-fantastiči film „Marsovac: Spasilačka misija, tri-de“, urađenom na osnovu istoimenog, najautentičnijeg SF romana u poslednjih nekoliko godina, autora Endija Vira.

Radnja filma smeštena je na Mars, a u središtu priče je astronaut Mark Vatni (Met Dejmon), prvi čovek koji je kročio na Crvenu planetu. Ubrzo nakon sletanja, Vatni je suočen sa mogućnošću da bude i prvi koji će na Marsu ostaviti svoje kosti.

Uprkos svemu, on je preživeo, ali ostao je sam i napušten na neprijateljskoj planeti. Sa ograničenim resursima, pokušava da preživi i pošalje poruku na Zemlju da je još uvek na Marsu kako bi ga kolege spasle....

21:20 - Rover bi se trebao spustiti na mestu na kojem do sad NASA nikad nije pokušala - krater Jezero. Krater je posebno intrigantan naučnicima jer postoji mogućnost da je pre 3,9 milijardi godina postojao život s obzirom da je tamo bilo jezero. Alen Čen, inženjer u sistemu spuštavanja rovera, istakao je kako je to vrlo opasno mesto za spuštanje s obzirom na površinu tog područja s obzirom na peščane dine, strme litice i male kratere. 21:14 - U sledećem satu Istrajnost će od brzine od 20.000 km/h - znatno brže od brzine zvuka - usporiti do nule. U tome će mu pomoći nadzvučni padobran napravljen od poliestera, najlona i kevlara - materijala od kojeg se proizvode pancirke. Pogledajte kako je taj padobran testiran.

21:04 - Naučnici iz kontrole misije upozoravaju da se radi o najkomplikovanijem sletanju na Mars u istoriji istraživanja te planete. Krater Jezero je vrlo neravan teren i obiluje peščanim dinama, strmim liticama, gromadama kamenja i malim kraterima.

21:03 - Do sletanja na Mars ostalo je još samo sat vremena!

20: 58 - Totalni opoziv je američki naučnofantastični akcioni film iz 1990. godine koji je režirao Pol Verhoven, a snimljen je prema kratkoj priči čuvenog SF pisca Filipa K. Dika, koji je bio poznat i po razvijanju ideje kolonizacije Marsa.

Mars
foto: Printscreen

U dalekoj budućnosti, 2084. godine, u SAD živi čovek po imenu Daglas Kvejd (Arnold Švarceneger), on je građevinski radnik kog proganjaju snovi o Marsu. Nakon posete Rikolu (koji usađuje sećanja) saznaje da je njegov život velika laž koju su mu usadili u sećanja. Lori (Šeron Stoun), koja je njegova žena, tvrdi da je njegov život samo san i da mu ona zapravo nije žena, već da je ubačena kao njegova žena. Kako bi se setio njegovog identiteta i prošlosti, odlazi na Mars, koji je u to doba kolonizovan ljudskim stanovnicima. Odmah po dolasku na Mars, napadaju ga pripadnici marsovskog režima koji predvodi Rihter (Majkl Ajronsajd) na čelu sa diktatorom Kuhagenom (Roni Koks). Takođe saznaje da se zapravo zove Hauzer i da tajna njegovog života ima veze sa događajima na Marsu gde se grupa pobunjenika bori protiv tiranije Kuhagena.

20:55 Istrajnost će, prođe li sve u redu, na Mars sleteti potpuno autonomno, bez ikakvog upravljanja sa Zemlje. Naime, signal do Marsa putuje brzinom svetlosti (oko 300 hilja kilometara u sekundi), što znači da mu treba duže od 11 minuta da dođe od Zemlje do Marsa. To znači da je fizički nemoguće tako osetljivim procesom upravljati sa Zemlje.

20:52 Kim Stenli Robinson, pisac naučne fantastike, ostvario je veliku popularnost trilogijom o Marsu, koju čine romani «Crveni Mars» (1992), «Zeleni Mars» (1993) i «Plavi Mars» (1995), a u kojoj je opisan proces teraformiranja Marsa i izgradnje ljudske zajednice na novom staništu, donela je Robinsonu, pored nagrada i veliku popularnost među čitaocima; priče odnosno delovi koji nisu ušli u ove romane sakupljeni su u zbirci «Marsijanci» iz 1999. godine.

Mars
foto: Printscreen

20:48 - Zbog epidemioloških uslova ovo spuštanje odrađuje se u nikad ranije viđenim uslovima. Na projektu radi više od hiljadu radnika NASA, preko 60 firmi, te brojni naučnici širom sveta. 20:42 Šta trenutno "vidi" Istrajnost? Astronom Fil Plait objasnio je to na Tviteru: "Da trenutno putujete roverom, s udaljenosti od 15.000 kilometara Mars bi vam izgledao 50 puta veći nego što Mesec izgleda sa Zemlje".

20:34 Sletanje će biti sve samo ne jednostavno. Višedelna svemirska letelica koja ulazi u atmosferu Marsa ogromnom brzinom mora savršeno izvesti kompleksnu seriju manevara i usporiti pri spuštanju kako bi izbegla površinske opasnosti i lagano postavila rover na svojih šest točkova.

Proces uključuje rizično otvaranje padobrana pri nadzvučnoj brzini i "Sky Crane", dron na raketni pogon koji bi se trebao odvojiti od svemirske letelice, odleteti do mesta za sletanje i sigurno spustiti rover na tlo prije nego se i sam sruši na površinu Marsa na sigurnoj udaljenosti od Istrajnosti. Čitav proces trebao bi se odviti u zapanjujućem intervalu koji inženjeri NASA u šali nazivaju "sedam minuta terora".

20:32 Pesma "Life on Mars?" (Život na Marsu?), s albuma "Hunky Dory" iz 1971. godine, proglašena je najboljom pesmom Dejvida Bouvija svih vremena. Sad je pravi trenutak da se podsetimo njenih reči koje deluju proročanski. Uživajte u njoj, dok se Istrajnost ubrzano primiče cilju!

20:26 Kontrola misije ugasila je transmiter kojim direktno upravljaju letelicom i Istrajnost se sada približava Marsu putem komljutera koji se nalazi na njemu.

20:25 Sjedinjene Države nisu jedine fascinirane Marsom. Prošle nedelje u Marsovu orbitu ušle su sonde koje su zasebno lansirali Ujedinjeni Arapski Emirati i Kina. NASA ima još tri satelita u Marsovoj orbiti, zajedno s dva Evropske svemirske agencije.

20:22 Iz NASA kažu da je s roverom, koji se ogromnom brzinom približava Marsu, zasad sve u najboljem redu.

20:21 Ako sigurno sleti, Istrajnost će imati društvo na Crvenoj Planeti. Njegov prethodnik, rover Curiosity, koji je sletio 2012. ostaje u funkciji NASA kao i stacionarni sletač InSight koji je stigao na Mars 2018. kako bi istražio duboku unutrašnjost te planete.

20:21 - Rover se u ovom trenutku nalazi 9.000 kilometara od Marsa.

20:19 - Prenos uživo prati čak 618,177 osoba. Očekuje se kako bi ta brojka mogla porasti kako se bliži spuštanje rovera. 20:12 - Prema predviđanjima naučnika, završni deo spuštanja na Mars trebao bi početi oko 20:15 prema srednjoevropskom vremenu. Zbog toga će NASA početi s prenosom uživo.

20:10 Istrajnost je najnaprednije svemirsko vozilo koje je poslano na drugi svet. Veći je i opremljeniji od svoja četiri prethodnika. Najnovija mobilna robotska sonda nastaviće da radi na ranijim otkrićima prema kojima je Mars nekad bio topliji, vlažniji i na njemu je, veruje se, postojao život. Glavni cilj dvogodišnje misije Perseverancea, vredne 2,7 milijardi dolara, jeste potraga za mikrobiološkim životom kojeg je na Marsu moglo biti pre tri milijarde godina, otprilike u vreme kad je nastajao život na Zemlji.

20:05 Rover je trenutno od Marsa udaljen oko 23 hiljade kilometara i putuje brzinom od oko 10.700 km/h u odnosu na površinu Marsa.

20:00 Do sletanja na Mars ostalo je manje od dva sata. Live stream NASA će upaliti u 20:15 po našem vremenu.

Ako sve prođe kako treba, biće to najambicioznija i tehnološki najsofisticiranija misija na Mars koja bi mogla ponuditi konačne odgovore na pitanje da li je na Marsu ikada bilo života.

Njujork stejt bilding je u crvenim bojama, kao i nekolicina zgrada koje će se priključiti ovoj akciji
Njujork stejt bilding je u crvenim bojama, kao i nekolicina zgrada koje će se priključiti ovoj akciji foto: Printcreen/Youtube/ space googlevesaire

Istrajnost je peti rover koji je NASA poslala na Mars, a trebao bi sleteti u još neistraženo područje - krater Jezero, nazvan po selu u Republici Srpskoj. Letelica s roverom pokušaće ga spustiti u drevno korito jezera i deltu reke široku 45 kilometara koji se nalaze u tom krateru, što će biti jako opasan poduhvat jer to područje obiluje peščanim dinama, strmim liticama, gromadama kamenja i malim kraterima. Zanimljivo je da su neka od korita koja vode do kratera Jezero nazvana po rekama Savi, Neretvi i Uni.

NASA
foto: Printscreen

Misija rovera nove generacije je potraga za znacima života i karakterizacija geologije i klime Crvene planete. Istrajnost je najsofisticiraniji rover koji je NASA ikad slala na Mars i očekuje se da će utrti put budućim ljudskim misijama izvan Meseca.

OVDE SU NEKAD BILE PEŠČANE PLAŽE?

Svemirska naučnica Brioni Horgan, članica naučnog tima rovera Istrajnost, smatra da je ovo mesto idealno za potragu za fosilizovanim organizmima jer su se drevne reke ulivale u ovo jezero i odlagale u njega organske i druge potencijalne znakove života. Delte i dna jezera mogu sačuvati blatnjave sedimente koji su sačuvali dokaze o biološkom životu ili drugom organskom materijalu.

Iako na Marsu postoje i druge formacije koje nalikuju na korita reka, jezera i delta, u krateru Jezero su otkriveni i posebni minerali. Naslage tih minerala, karbonata, nalazimo po celom krateru, piše CNN.

Mars
foto: Profimedia

"Moguće je da je ovo drevno jezero nekada imalo predivne bele peščane plaže", kazala je Horgan.

U jezerima na Zemlji mikrobi vole da rastu u velikim kolonijama tik ispod površine vode. Zato, kada je na Marsu isparilo jezero, možda su karbonati uspeli zarobiti deo tih mikroba i sačuvati ih, kao što se znalo dogoditi na našoj planeti, smatra naučnica.

Rover je opremljen naučnim instrumentima, naprednim računskim mogućnostima za sletanje i drugim novim sistemima. Osim toga, prevešće helikopter nazvan „Genijalnost“, prvu letelicu koja će kontrolisano leteti na drugoj planeti. Sa šasijom dužine oko 10 metara, vozilo je ujedno i najveći, najteži Mars rover koji je NASA ikada izgradila, daleko nadmašujući sve prethodne. „Istrajnost“ ima za cilj da pronađe odgovor na jedno od ključnih pitanja astrobiologije: Postoje li znaci postojanja mikrobioma na Marsu? Očekuje se da će „Istrajnost“ sleteti na površinu Marsa, u krater „Jezero“ u drugoj polovini februara, 2021. godine. „Jezero“ je krater širok 28 kilometara, za koji se pretpostavlja da je pre tri ili četiri milijarde godina bio oaza.

Mars
foto: Profimedia

Krater Jezero jedno je od najboljih mesta za potragu za drevnim životom jer je pre nekih 3.9 milijardi godina verovatno bio ispunjen vodom. Dosadašnje analize pokazale su da su naslage u krateru bogate mineralima koji nastaju u prisutnosti vode, što znači da je tamo nekada mogao postojati i život. U sličnim sedimentima na Zemlji obično nalazimo fosile.

NESTRPLJENJE U SRPSKOJ

Stanovnici opštine Jezero, nedaleko od Mrkonjić Grada, sa nestrpljenjem iščekuju sletanje rovera „Istrajnost“ na Mars, koje sprovodi NASA. Rover bi trebalo večeras da sleti na lokaciju kratera nazvanog upravo po toj maloj opštini u Republici Srpskoj.

Opština Jezero organizovaće tim povodom putem video-bima javno praćenje sletanje rovera koje se očekuje u 20.15 časova.

Prenos će, kako je saopšteno, biti organizovan u skromnim uslovima, zajedno sa mladima opštine Jezero, u sportskoj sali Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Jezeru.

SPOT ZA 99 ODSTO ZEMLJANA

Ekološka aktivistkinja Greta Tunberg se satiričnom reklamom našalila sa najnovijom sondom američke svemirske agencije NASA i podsetila na problem globalnog zagrevanja.

Greta Tunberg
foto: Profimedia

Ova 18-godišnjakinja je iskoristila istorijski trenutak Nase i sa svojom organizacijom napravila reklamu koja zamišlja stvaranje utopijskog raja na Crvenoj planeti u budućnosti.

"A za nas 99 odsto koji ćemo ostati na Zemlji, bolje da poradimo na klimatskim promenama", glasi jedna od upečatljivih rečenica ju spotu.

Video-snimak je napravljen u očekivanju toga da Nasin rover "Perseverans" sleti na Mars kasnije danas.

Reklama, koja izgleda kao da je rađena za turističku agenicju, opisuje Mars kao "netaknutu zemlju" sa krajolicima koji oduzimaju dah i neverovatnim pejzažima. Taj predeo čeka ljude koji žele da na njemu stvore novi život, bez stresova zbog klimatskih promena, pandemije, zločina ili ratova, koje imamo na planeti Zemlji.

Bonus video:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.