ZAŠTO BIL GEJTS NIJE POKLONIK MARSA? Osnivač Majkrosofta rasturio snove Ilona Maska i Džefa Bezosa! (VIDEO)
Bil Gejts, Foto: Veritasium Youtube

rešena misterija

ZAŠTO BIL GEJTS NIJE POKLONIK MARSA? Osnivač Majkrosofta rasturio snove Ilona Maska i Džefa Bezosa! (VIDEO)

Umesto toga, pomislio je Gejts, više ga je zanimalo trošenje novca na vakcine

Objavljeno: 14:43h

Suosnivač Majkrosofta Bil Gejts ne deli ambiciju Elona Maska koji planira da pošalje ljude na Mars svojim raketama SpejsEks do 2050. godine. Iskreno, on zapravo nije "pristalica Crvene planete", priznao je milijarder tokom podkasta "Svej" Ker Svišer.

"Ne, nisam ljubitelj Marsa. Znam ih mnogo ", rekao je Gejts na pitanje o inicijativama za svemirska putovanja njegovih" kolega "iz kluba milijardera: Ilona Maska i Džefa Bezosa.

"Mislim da rakete nisu rešenje. Ali možda mi nešto nedostaje ", dodao je Gejts, rekavši voditelju podcasta da kupovina svemirske karte nije na njegovoj listi želja.

Umesto toga, pomislio je Gejts, više ga je zanimalo trošenje novca na vakcine.

"Neću platiti puno novca, jer moja fondacija može kupiti vakcine protiv morbila i spasiti živote za 1.000 dolara", rekao je Gates. "Pre nego što bilo šta preduzmem, uvek pomislim: u redu, mogao bih potrošiti tih 1.000 dolara na vakcinu protiv morbila".

Fondacija Bil & Melinda Gejts ulaže milione u istraživanje i razvoj vakcine protiv morbila i COVID-19. Takva praksa finansiranja pokrenula je brojne teorije zavere da Gejts, preko svoje fondacije, zapravo želi da čipuje zemaljske stanovnike i tako preuzme apsolutnu kontrolu nad njima.

Gejts, koji je u emisiju došao da promoviše svoju novu knjigu "Kako izbeći klimatsku katastrofu" i koji je došao da govori o "zelenim" naporima, nije bio voljan da se uključi u raspravu o tim spekulacijama. Ali on je imao nekoliko lepih stvari da kaže o Ilonu Masku, zbog preduzetničke ponude da svojim jednostavnim Teslinim poduhvatom učini "lagane stvari, poput ličnih automobila" ekološki prihvatljivijim.

"Važno je reći da je ono što je Ilon uradio sa Teslom jedan od najvećih doprinosa klimatskim promenama koje je iko ikada učinio", rekao je Gejts. "Potcenjivanje Ilona nije dobra ideja."

Ove visoke primedbe mogu iznenaditi mnoge jer su Gejts i Mask u prošlosti međusobno razmenjivali verbalne udarce; suosnivač Majkrosofta savetovao je izvršnog direktora SpaceEks da se ne meša u njegove "stručne oblasti" u vezi sa njegovim "nečuvenim" komentarima o Covid-19. Mask mu je uzvratio nazvavši legendarnog programera softvera pogrdnim imenom, tokom pojavljivanja u Svisherovom podcastu u septembru.

Prema Indeksu milijardera Blumberga, Gejts i dalje mora da ulaže znatno manje u svoje inicijative iz snova od Muska i Bezosa, koji se od početka godine bore za titulu najbogatijeg čoveka na svetu. Oboje su poznati ljubitelji svemira, željni kolonizacije Sunčevog sistema i organizovanja komercijalnih svemirskih putovanja raketama za višekratnu upotrebu, koje su razvile njihove rivalske kompanije SpejsEks i Blu Oridžin.

Bezosova aviokompanija je bila uspešna u tom pogledu i, za razliku od Maskove umotvorine, još uvek nije ljude poslala u orbitu.

Ali nakon što je Bezos ove godine najavio ostavku na mesto izvršnog direktora Amazona, mnogi predviđaju da će on sada imati više vremena da pogleda u zvezdano nebo i radi na svojim "Ljudima u svemiru".

Bonus video:

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.