NASIN ROVER NAKON SEDAM MESECI NA MARSU SLEĆE U KRATER JEZERO! Naučnici najavili SUTRAŠNJI SPEKTAKL
Rover Perseverance, Foto: Youtube/printscreen

neverovatno

NASIN ROVER NAKON SEDAM MESECI NA MARSU SLEĆE U KRATER JEZERO! Naučnici najavili SUTRAŠNJI SPEKTAKL

Ako stigne netaknut, Perseverance će biti tek peti rover koji je uspešno završio put od Zemlje do Marsa.

Objavljeno:

Posle sedam meseci putovanja, NASA-in rover Perseverance priprema se za sletanje na Mars u četvrtak, što će biti početak višegodišnje potrage za dokazima drevnog mikrobiološkog života na Crvenoj planeti.

Misija „Mars 2020“, pokrenuta krajem jula sa Floride, uključuje najveće vozilo ikada tamo poslano.

Stvoren je u NASA-inoj mlaznoj laboratoriji, težak je tonu i ima dva metra dugačku robotsku ruku. Opremljen je sa 19 kamera i dva mikrofona za snimanje marsovske zvučne scene.

Ako stigne netaknut, Perseverance će biti tek peti rover koji je uspešno završio put od Zemlje do Marsa.

Svi su Amerikanci. Prvi je bio Pathfinder 1997. godine, a poslednji, Radoznalost, još uvek je aktivan.

Prošle nedelje kineska svemirska letelica Tianven-1 stigla je u orbitu Marsa i nada se da će svoj rover spustiti na planetu u maju.

Istrajnost bi u četvrtak oko 21:55 po srednjoevropskom vremenu sletela sa šest točkova na predviđeno mesto sletanja na Mars, što NASA-in naučnik Ken Farlei opisuje kao „spektakularno“.

Jezero Crater, nazvano po selu u Bosni i Hercegovini, bazen je širok 45 kilometara koji se nalazi na severnoj Marsovoj hemisferi. Smatralo se mestom sletanja za ranije misije, ali do sada se smatralo da će biti preteško sleteti na njega.

U kontrolnoj sobi misije biće manje ljudi nego obično zbog pandemije koronavirusa.

„Pod pretpostavkom da bezbedno sleti, ne mislim da će nas covid-19 sprečiti da skočimo i stisnemo šake“, rekao je Matt Vallace, zamenik šefa misije.

Prve fotografije površine Marsa, ali niske rezolucije, biće uskoro dostupne. Video, uključujući i ulazak u atmosferu, očekuje se kasnije.

Jezera i reke

Naučnici veruju da je pre 3,5 milijarde godina u krateru bila reka koja se ulivala u jezero i formirala talog u delti u obliku lepeze.

„U to vreme Mars je bio sličan Zemlji na nekoliko važnih načina“, rekao je Farlei.

„Imao je gustu atmosferu, imao je jezera i reke na površini, naseljiva područja, prostore u kojima bi mogli da napreduju organizmi kakve danas poznajemo na Zemlji“.

Mars je jedino poznato područje gde su takvi uslovi bili van naše planete. Mars 2020 je prva misija čiji je glavni cilj dokaz da je tamo nekada postojao život.

Istrajnost će za nekoliko godina prikupiti i pohraniti do 30 uzoraka stena i tla koji će se jednog dana vratiti na Zemlju i analizirati u laboratorijama.

Najveća brzina mu je 152 metra na sat, što je po tlu usporeno, ali je brže od svih njegovih prethodnika. Prvo će preći deltu, bivšu obalu jezera i konačno ivice kratera.

Rover bi mogao da vrati uzorke na Zemlju u planiranoj zajedničkoj misiji NASA-e i Evropske svemirske agencije 2030-ih.

„Naučnici koji će analizirati te uzorke sada su u osnovnoj školi, a možda još nisu ni rođeni“, rekao je Farlei.

Proizvodnja kiseonika

Kako bi izgledali ovi dugo očekivani znaci života?

„Ne bismo trebali očekivati fosilne zube, fosilne kosti ili fosilno lišće“, rekao je naučnik.

To je lov na organske molekule i druge znakove prethodnog mikrobiološkog života, što bi bilo „neverovatno“ otkriće. Prvi meseci misije neće biti posvećeni glavnom cilju. U planu su neki paralelni eksperimenti. NASA, na primer, posebno želi da prvi put poleti na drugu planetu. Helikopter dovitljivosti trebalo bi da se uspne u atmosferi koja danas ima samo jedan procenat gustine Zemljine atmosfere.

Drugi cilj je utrti put budućim ljudskim misijama razvijanjem sistema koji će generisati kiseonik iz ugljen-dioksida koji čini atmosferu Marsa. Svemirska agencija postaviće instrument Mars Okigen In-Situ Resource Utiliti Use Ekperiment (MOKSIE), koji će elektrolizom proizvoditi oko 10 grama kiseonika na sat.

NASA troši oko 2,4 milijarde dolara na misiju Mars 2020. Sletanje i upravljanje roverom košta oko 300 miliona dolara.

Na projektu radi i Hrvatica

Dr. Sara Milkovič je jedna od naučnika na NASA-inom projektu „Mars 2020“, u kojem je na „Crvenoj planeti“ lansiran novi rover Perseverance.

Sara već godinama radi na projektima vezanim za planetu Mars, a što se tiče projekta Perseverance rover posebno, ona je zadužena za obuku tima koji predstavlja rad samog rovera. Međutim, osim Hrvatice na projektu i činjenice da je rover trebao sletjeti i u početku istražiti krater Jezero, Sarah nam je još u avgustu obećala da će insistirati na puštanju pjesme Mate Miše Kovača ako se 'pjesme za buđenje 'su ponovo uvedeni.

2016. godine 24sata je NASA-i poslao zahtev da jedna od pesama za dobro jutro roverima bude od legendarnog Miše. Tada su obećali da će to ispuniti iz NASA-e, ali tradicija puštanja pesama je prestala, pa nije došao red na Mišu. Sarah je, s obzirom na to da je hrvatskog porekla, obećala da će "pogurati" zahtev.

Sarah nam je takođe objasnila kako je jezero Crater dobilo ime - naučnici veruju da je krater u prošlosti zaista bio jezero. Pretražili su malo u stranim rečnicima, malo na mapi i pronašli opštinu Jezero u Bosni i Hercegovini.

Uz sve to, Sarah nam je rekla da je njen šef poreklom iz Srbije, tako da je rover zaista mali balkanski robot.

(Espreso/24sata.hr/HINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.