NATO ODLAŽE ODLUKE O AVGANISTANU: Pojačavaju svoje misije obuke u Iraku
Podržavanje iračkih snaga u borbi protiv terorizma, Foto: Profimedia

odlučeno

NATO ODLAŽE ODLUKE O AVGANISTANU: Pojačavaju svoje misije obuke u Iraku

Prema sporazumu koji su u februaru 2020. potpisali SAD i talibani kontingenti država angažovanih u Avganistanu treba da napuste zemlju 1. maja 2021. godine

Objavljeno:

Zemlje članice NATO odlučile su danas da odlože odluku o povlačenju iz Avganistana a da znatno pojačaju svoje misije obuke u Iraku, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"Danas smo odlučili da proširimo NATO misiju za obuku u Iraku da bi podržali iračke snage u njihovoj borbi protiv terorizma i da garantujemo da se ISIS (Islamska država) ne vrati. Naša misija će se postepeno povećati sa 500 na oko 4.000 ljudi", rekao je on na konferenciji za novinare posle video konferencije ministara odbrane zemalja članica Alijanse.

On je rekao da će se misija u Iraku ojačati u mesecima koji dolaze i da će se time omogućiti Iračanima da stabilizuju svoju zemlju.

Ministri nisu "doneli konačnu odluku" o povlačenju trupa angažovanim u misiji obuke u Avganistanu, rekao je Stoltenberg i dodao da će saveznici NATO nastaviti da se dogovaraju i koordinišu narednih nedelja po tom pitanju.

Prema sporazumu koji su u februaru 2020. potpisali SAD i talibani kontingenti država angažovanih u Avganistanu treba da napuste zemlju 1. maja 2021. godine.

"Suočavamo se sa teškom situacijom i komplikovanim dilemama. Ako ostanemo posle 1. maja rizikujemo da bude napada na naše trupe", rekao je on. ; Stoltenberg je dodao da, ako odu, rizikuju da izgube sve što je ostvareno i da se dogodi da Avganistan postane utočište za medjunarodne terorističke grupe.

"Treba da osiguramo da su svi uslovi tu da se to spreči i želimo da procenimo koje rizike smo spremni da snosimo", rekao je on.

NATO je u Avganistanu 20 godina ali smanjuje svoje prisustvo i prešao je sa 130.000 vojnika iz 36 zemalja angažovanih u borbenim operacijama na 9.600 danas, od kojih je 2.500 Amerikanaca, zaduženih za obuku avganistanskih snaga.

Misija u Iraku formirana je 2017. godine radi obuke iračkih snaga u borbi protiv Islamske države. U njoj se danas nalazi 500 vojnika od kojih je samo 300 rasporedjeno u zemlji.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.