ANGELA MERKEL JE ZBOG PUTINA NUDILA TRAMPU NA CRNO MILIJARDU EVRA? Sada su isplivali i DOKUMENTI, ovo je pravi ŠOK!
Angela Merkel i Donald Tramp, Foto: Profimedia

CRNO NA BELO

ANGELA MERKEL JE ZBOG PUTINA NUDILA TRAMPU NA CRNO MILIJARDU EVRA? Sada su isplivali i DOKUMENTI, ovo je pravi ŠOK!

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer ovih je dana, u intervjuu za Rheinische Post, branio projekt Severnog toka 2

Objavljeno:

Polaganje cevi na danskom delu trase kontroverznog i zamalo dovršenog rusko-njemačkog plinovoda Severni tok 2 nastavljeno je ovih dana i trebalo bi biti dovršeno do kraja aprila, javljaju nemački mediji. Nemačke vlasti i dalje insistiraju na dovršetku izgradnje tog gasovoda, uprkos američkim sankcijama koje ga pokušavaju zaustaviti.

Novi predsjednik nemačke vladajuće stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Armin Lašet prošle nedelje je izjavio da Nemačka ne sme odustati od Severnog toka 2 u znak protesta protiv ponašanja Rusije u slučaju Alekseja Navaljnog, ruskog opozicionara i blogera kojeg je režim najpre navodno pokušao da ubije u atentatu vojnim otrovom novičokom, a potom ga je strpao u zatvor kad se Navaljni, poslije oporavka u Nemačkoj, odvažio da se vrati u svoju domovinu. Lašet smatra da taj slučaj Navaljnog ne treba povezivati s, kako kaže, privatnim ekonomskim projektom kakav je novi gasovod iz Rusije.

- Mislim da je to dno političke kulture kada se umesto trezvene rasprave o nekom problemu pokušavaju nametnuti klišeji – rekao je Lašet za agenciju Reuters. Ali, iako se svi vodeći nemački političari – od kancelarke Angele Merkel i predsednika države Frank-Valtera Štajnmajera do novog šefa CDU-a Lašeta i SPD-ovih političara u Vladi i Bundestagu – trude naglasiti da je Severni tok 2 privatni ekonomski, a ne državni projekt, te da država nema što odlučivati o njegovom zaustavljanju zbog (geo)političkih razloga, jedan potez nemačke vlade pokazuje suprotno. Već se pisalo o tome kako je nemačka vlada letos u tajnosti ponudila tadašnjoj administraciji američkog predsjednika Donalda Trampa da će uložiti milijardu eura u LNG terminale za uvoz američkog gasa, a zauzvrat traži da se ne uvode američke sankcije protiv Severnog toka 2. Sada je objavljen i dokument o tom pokušaju tajnog sporazuma o kupovini mira za ruski gasovod i ta bi objava mogla pokrenuti skandal za vladu Merkelove, ali i SPD-ova ministra fnansija Olafa Šolca, koji je pisao ponudu Amerikancima. Novinar tabloida Bild Julian Repke naziva tu ponudu korupcijom jer nemačka vlada, zaobilazeći parlament, nudi milijardu evra Trampovoj vladi, od koje takođe traži da zaobiđe proceduru u Kongresu, a sve s ciljem od kojeg korist ima Putinov režim.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer ovih je dana, u intervjuu za Rheinische Post, branio projekt Severnog toka 2 tvrdnjom da su dobri energetski odnosi jedan od poslednjih mostova koji Putinovu Rusiju spajaju s Evropom. Sugerisao je da ne treba dizati u vazduh te poslednje mostove, a pogotovo da to ne treba činiti Nemačka, i podsjetio je na nemačku invaziju na SSSR u II. svetskom ratu. – U ratu je na području tadašnjeg Sovjetskog Saveza stradalo više od 20 miliona ljudi. To ne opravdava današnje krive poteze u ruskoj politici, ali ne bismo smeli izgubiti iz vida širu sliku – rekao je Štajnmajer. Na to je reagovao ukrajinski ambasador u Berlinu Andrij Meljnik: “upitni istorijski argumenti izazvali su čuđenje i indignaciju u Ukrajini”, piše on.

Bonus video:

(Espreso/Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.