NAŠI ODNOSI SU NA NAJNIŽEM MOGUĆEM NIVOU: Borel otvoreno o Rusiji, nije mario za POSLEDICE!
Borel o Navaljnom i stanju u Rusiji, Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

ne smiruje se u moskvi!

NAŠI ODNOSI SU NA NAJNIŽEM MOGUĆEM NIVOU: Borel otvoreno o Rusiji, nije mario za POSLEDICE!

Navaljni je u utorak osudjen na dve godine i osam meseci zatvora zbog kršenja uslovne kazne kada je prošlog leta hitno prebačen u Nemačku radi lečenja

Objavljeno:

Odnosi Rusije i Evropske unije su na "najnižem nivou" zbog slučaja ; ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, izjavio je danas u Moskvi šef evropske diplomatije Žozep Borel.

"Sigurno je da su naši odnosi veoma zategnuti, a slučaj Navaljni je najniža tačka" u odnosima, ocenio je Borel na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, dodajući, medjutim, da "podizanje zida tišine nije opcija".

Ne pominjući ime Navaljnog, Lavrov je izrazio spremnost na "razgovore o svakoj temi", istovremeno prebacujući na EU odgovornost za postojeće tenzije.

"Naš glavni problem je nedostatak normalnosti u odnosima Rusije i EU... to je nezdrava situacija koja ne služi nikome", rekao je Lavrov i poželeo "iskren i detaljan" razgovor sa Borelom.

Moskva smatra da su evropske kritike sudjenja Navaljnom i represije na demonstracijama zbog hapšenja ruskog opozicionara "mešanje" u unutrašnje poslove.

EU je osudila trovanje Navaljnog nervnim agensom prošlog leta i uvela je sankcije ruskim zvaničnicima zbog odbijanja Moskve da istraži taj slučaj.

Navaljni je u utorak osudjen na dve godine i osam meseci zatvora zbog kršenja uslovne kazne kada je prošlog leta hitno prebačen u Nemačku radi lečenja.

On je uhapšen 17. januara po povratku iz Nemačke gde se pet meseci oporavljao od trovanja nervnim agensom novičokom za šta je okrivio Kremlj. Ruske vlasti odbacuju te optužbe.

(Espreso/Beta-AFP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.