PUKAO POD PRITISKOM ILI NEŠTO DRUGO? Zašto je Bezos doneo ekstremnu odluku
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

teorije

PUKAO POD PRITISKOM ILI NEŠTO DRUGO? Zašto je Bezos doneo ekstremnu odluku

Otišao sa pozicije

Objavljeno: 22:23h

Džef Bezos, osnivač ,,Amazona'' odlučio je da se povuče sa mesta generalnog direktora, 27 godina pošto je, zajedno sa svojom bivšom ženom, osnovao jednu od najuspešnijih kompanija ikad osnovanih i koja sada vredi vrtoglavih 1,7 triliona dolara.

Bezos, koji je napunio 57 godina, saopštio je odluku o povlačenju u pismu koje je u utorak poslato svim zaposlenim u Amazonu, kojih ima 1,3 miliona.

Bezos je u njemu napisao da se raduje promeni koja će mu se desiti u životu. Istakao je zatim da ne želi da se penzioniše već da hoće da se fokusira na svoje strasti, kao što su projekti koji se tiču istraživanja svemira i klimatskih promena.

On je objasnio da mu trenutna pozicija ne daje ni malo slobodnog vremena da se bavi ičim drugim osim kompanijom Amazon. On je rekao da će ostati uključen u rad Amazona ,ali da će se više baviti svojim fondovima koji se bave zaštitom planete i istraživanjima.

Na mestu direktora će ga zameniti Andi Džesi (53), koji je trenutno ima funkciju direktora Amazonovih Veb Usluga (AWS). Džesi je 24 godine u Amazonu i uspeo je da od AWS napravi dominantnog igrača u domenu veb hostinga i cloud čuvanja podataka, sa tržišnom vrednošću od 40 milijardi dolara.

Čak jedna trećina cloud tržišta je pod AWS i vlade, kompanije i obični pojedinci svoje podatke čuvaju kod AWS. Džesi je široj javnosti postao poznat posle kontroverznog otkazivanja hostinga aplikaciji povezanoj sa pristalicama Donalda Trampa ,,Parler'' u januaru ove godine.

Bezos će preći na funkciju izvršnog direktora gde će po njegovim rečima moći da se fokusira na nove produkte i inicijative.

Nije jasno ko će preuzeti Džesijevu poziciju u ASW i šta će biti budućnost ovog veb cloud giganta.

Ova promena se neće izvršiti odmah već se planira u drugoj trećini ove godine.

Bezos nije objasnio da li je njegovo povlačenje sa mesta izvršnog direktora motivisano kritikama koje vlasti u Vašingtonu upućuju Amazonu zbog njihovog poslovanja. Amazon je naime došao u fokus antimonopolskih istraga, a istovremeno se pojavljuju optužbe koje se tiču Amazonovog odnosa prema zaposlenima u toku pandemije.

Protest radnika Amazona

Bezos je pozvan pred Kongres u julu, zajedno sa predstavnicima drugih tehnoloških firmi da odgovori na optužbe o zloupotrebi dominante pozicije radi uništavanja konkurencije.

U toku 2020. kada su mnoge firme imale ogromne gubitke, Amazon je povećao svoje prihode za vrtoglave sto milijarde dolara, a akcije Amazona su skočile za 85 procenata.

Kakva će biti budućnost Amazona u post Bezos eri, ostaje da se vidi.

(Espreso.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.