NADAMO SE DA EU NEĆE UČINITI GLUPOST, AKO URADE NEŠTO, UZVRATIĆEMO: Opasne poruke iz Kremlja!
Vladimir Putin, Foto: printscreen

oštro

NADAMO SE DA EU NEĆE UČINITI GLUPOST, AKO URADE NEŠTO, UZVRATIĆEMO: Opasne poruke iz Kremlja!

Peskov je to izjavio samo nekoliko dana uoči posete šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, dok je EU osudila represiju nad Navaljnim i njegovim pristalicama

Objavljeno: 11:46h

Kremlj je danas izrazio nadu da Evropska unija neće učiniti "glupost" i budućnost odnosa sa Rusijom uslovljavati sudbinom pritvorenog opozicionara Alekseja Navaljnog.

"Nadamo se da niko neće učiniti glupost povezujući perspektivu odnosa Rusije i EU (sa sudbinom) sa osobom koja je u pritvoru", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je to izjavio samo nekoliko dana uoči posete šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, dok je EU osudila represiju nad Navaljnim i njegovim pristalicama.

"Ako (evropski diplomata) donosi oštre poruke, naš ministar (spoljnih poslova Sergej Lavrov) će mu odgovoriti jednako oštro", rekao je Peskov.

Borel je zatražio da vidi Navaljnog koji je 17. januara uhapšen po dolasku iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja.

Peskov je rekao da je to pitanje "za istražitelje, sudije", ali je upitao na osnovu čega bi Borel mogao da poseti Navaljnog pošto nije "ni član porodice niti rodjak".

Više evropskih zemalja je iznelo mogućnost uvodjenja novih sankcija Moskvi, posebno nakon represije nad demonstrantima koji su se prethodna dva vikenda okupljali širom Rusije kako bi podržali Navaljnog.

Navaljni je danas izveden pred sud zbog kršenja uslovne kazne kada je letos hitno prebačen u Nemačku radi lečenja, i preti mu kazna od dve i po godine zatvora.

EU je već uvela sankcije ruskim zvaničnicima zbog trovanja Navaljnog. Nekoliko evropskih laboratorija utvrdilo je da je Navaljni otrovan nervnim agensom novičok, ali Rusija smatra da nema dokaza o trovanju.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.