OGLASILE SE NAJVEĆE SILE NAKON VOJNOG PUČA U MJANMARU! Bela kuća se protivi!
Mjanmar, Foto: Printscreen/Twitter/RT

pažnja

OGLASILE SE NAJVEĆE SILE NAKON VOJNOG PUČA U MJANMARU! Bela kuća se protivi!

Bela kuća je saopštila da je predsednik Džo Bajden upoznat sa hapšenjem Aung Su Ći.

Objavljeno:

Vladajuća stranka u Mjanmaru, Nacionalna liga za demokratiju (NLD), potvrdila je danas da je vojska uhapsila predsednika države Vin Minta i lidera partije Aung San Su Ći i pozvala građane da ostanu mirni, a strane države u prvim reagovanjima osuđuju vojnu akciju u Mjanmaru, javlja Rojters.

Akcija vojske usledila je jutros pošto su generali tražili od vladajuće partije da odloži današnju konstitutivnu sednicu parlamenta u kojem je NLD osvojio 83 odsto mesta, a portparol te stranke Mio Nijunt rekao je agenciji Rojters da su osim Aung San Su Ći, pritvoreni predsednik Vin Mint i ostali lideri partije.

Vladajuća stranka je pozvala građane da ne reaguju na akciju vojske, čiji pripadnici patroliraju ulicama većih gradova,a telefonske linije i internet je u prekidu u prestonici Nejpjidu i Rangunu.

Bela kuća je saopštila da je predsednik Džo Bajden upoznat sa hapšenjem Aung Su Ći.

"Sjedinjene Države se protive bilo kakvom pokušaju da se promeni ishod nedavnih izbora ili ometa demokratska tranzicija Mjanmara i preduzeće sve mere protiv odgovornih za ova dešavanja ako se sitaucija ne promeni", poručila je portparolka Džen Psaki, navodi agencija.

Vlada Australije saopštila je da je "duboko zabrinuta zbog izveštaja da vojska ponovo pokušava da preuzme kontrolu nad Mjanmarom" i pozvala na trenutno puštanje nezakonito pritvorenih civilnih političkih lidera.

Japan je saopštio da posmatra situaciju, ali da trenutno ne planira povlačenje japanskih državljana iz Mjanmara.

Vojska Mjanmara proglasila je rano jutros vanredno stanje, preuzela vlast u državi i potvrdila da je sprovela hapšenja visokih vladinih funkcionera kao odgovor na navodnu prevaru za koju tvrde da je sprovedena tokom prošlogodišnjih opštih izbora, a da je vlast predata vrhovnom komandantu oružanih snaga, generalu Min Aung Hlaingu.

Vojska Mijanmara, poznatija kao Tatmandav, prošle je nedelje saopštila da će štititi i poštovati ustav i postupati u skladu sa zakonom, što je umanjilo tadašnju zabrinutost u zemlji da bi oružane snage mogle pokušati da preuzmu vlast, a vladajuća stranka NLD rekla je tada da je vojska pružila zadovoljavajuće objašnjenje.

Političke tenzije u zemlji su eskalirale prošle nedelje kada je porparol vojske odbio da isključi mogućnost puča, samo nekoliko dana uoči sazivanja novog parlamenta, i upozorio da bi oružane snage mogle da preduzmu akciju ukoliko se ne razmotre njihove žalbe koje ukazuju na izbornu krađu.

Izborna komisija Mjanmara odbacila je u četvrtak tvrdnje vojske o izbornim prevarama i potvrdila rezultate glasanja, na kojima je NLD osvojio 83 odsto mesta u parlamentu, što je dovelo najdirektnije konfrontacije između civilne vlade i vojske.

Ustav Mjanmara predviđa 25 odsto mesta u parlamentu za vojsku i kontrolu tri ključna ministarstva u novoj administraciji Su Ći, a vrhovni komandant vojske Min Aung Hlaing u sredu je saopštio pripadnicama Tatmandav da bi ustav trebalo ukinuti ako ne bude poštovan, pozivajući se na ranije slučajeve kada se to događalo u Mjanmaru, navodi agencija.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.