REVOLUCIJA NA VOL STRITU SE NASTAVLJA: Kako su momci sa Reddita opalili ŠAMARČINU džinovskim hedž-fondovima
Berza/ilustracija, Foto: EPA / DAVID CHANG

ulagači sa reddita

REVOLUCIJA NA VOL STRITU SE NASTAVLJA: Kako su momci sa Reddita opalili ŠAMARČINU džinovskim hedž-fondovima

Zanimljivo je da GameStopu nisu cvetale ruže jer je ovaj lanac već neko vreme u problemima koji su pogotovo eskalirali za pandemije, pri čemu kontinuirano gubi tržište zbog uticaja online prodajnih platformi.

Objavljeno:

Ako vam i dalje treba dokaz da živimo u ludim vremenima, upravo je to ono što pruža priča o deonicama trgovca kompjuterskih igrica GameStop iz Teksasa. Cena deonice danima je naglo rasla. U sredu su papiri firme porasli dodatnih 150 odsto. Najveći svetski kinematografski lanac AMC, koji je nedavno bio na ivici stečaja, istovremeno je porastao čak 310 odsto, piše Večernji.hr! Kockanjem vrše pritisak, iza ovog burzovnog “ludila” kriju se uglavnom mnogi mali ulagači, ima ih i iz Hrvatske, koji se organizuju putem internetskih foruma na Redditu kako bi povećali cenu neke kompanije. Od izbijanja koronakrize, mnogi su Amerikanci, i ne samo oni, postali špekulanti na berzi od kuće, iz svojih home-officea.

Namerno ili ne: kockanje vrši pritisak na hedge fondove koji su zapravo špekulisali o padu cena u GameStopu. Hedge fondovi Melvin Capital i Citron upali su u ozbiljne probleme zbog stalnog rasta deonica GameStopa. Deonice GameStopa odletele su u nebo – u poslednjih sedam dana skočile su čak 500-tinjak posto. I to je izazvalo velike gubitke hedge fondova i drugih ulagača koji se vole kladiti na pad vrednosti deonica. Jer, shortanje, čime se hedge fondovi često bave, najjednostavnije je objašnjeno kao preplavljivanje deonicama neke firme po nekoj ceni, recimo 20 dolara, gde onda zbog te nagle pojave ‘viška’ cena deonice padne, pa ih fond ponovo kupi po toj jeftinijoj ceni zarađujući pri tome ogroman profit.

Problem nastaje ako cena deonica – dodatno naraste, baš kao u slučaju GameStopa. Uplaše li se, kupovaće još više kako bi pokrili nastali gubitak zbog tog rasta, ode li dionica previsoko, onda nastaje pravi problem. Hajka na deonice trgovačkog lanca koji ima 5509 prodavnica pokrenuta je s jednog podforuma u zajednici Reddit, r/wallstreetbets koji ima čak dva miliona pratilaca, uz druge forume na kojima se okupljaju ulagači u deonice.

Zanimljivo je da GameStopu nisu cvetale ruže jer je ovaj lanac već neko vreme u problemima koji su pogotovo eskalirali za pandemije, pri čemu kontinuirano gubi tržište zbog uticaja online prodajnih platformi. Tačka preokreta bila je objava iz prve poovine januara po kojoj je u GameStop znatan novac uložio jedan uticajni investitor, te ušao u upravu firme.

Podrška od Teslina Muska

Oglasio se niko drugi nego Elon Musk, koji je na svojem Twitteru jednostavno objavio Gamestonk! s linkom na potforum Reddita. Nije pri tome nikoga previše uzbuđivala činjenica kako je 2019. godine ovaj lanac zabeležio gubitak od 795 miliona dolara, ranije verovatno i kojih stotinjak miliona više od toga.

Krajnja je poenta cele situacije dokaz rastućeg uticaja u još jednom segmentu za trajanja pandemije, a to je trgovanje deonicama. Kompaktna zajednica entuzijasta s viškom vremena i pristupom online platformama za trgovanje deonicama za male ulagače zaista može pomaknuti cenu i teškog gubitaša kakav je GameSpot. Spominje se jedna takva platforma, Robinhood, kroz koju se trguje bez nadoknade. Sve se razmahalo pa su osim GameStopa u modi bile i dionice Blackberryja, AMC-a i Nokije Oyjis. Tu se onda pojavljuje i naizgled romantična komponenta, a to je borba malog ulagača protiv fondova giganata.

(Espreso.co.rs/Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.