DIREKTOR SZO U SRBIJI: NADAM SE da će neke vakcine iz programa KOVAKS uskoro stići u SRBIJU
Marijan Ivanuša, Foto: Youtube printscreen/RTS

važno

DIREKTOR SZO U SRBIJI: NADAM SE da će neke vakcine iz programa KOVAKS uskoro stići u SRBIJU

On je dodao da nije zabrinut za Srbiju i njenu spremnost da sprovodi vakcinaciju, već za situaciju na globalnom nivou jer nema dovoljno vakcina.

Objavljeno:

Šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marjan Ivanuša ocenio je sinoć da su impresivni rezultati koje je Srbija ostvarila u borbi sa pandemijom korona virusa i poručio da se nada da će neke količine vakcine, preko Kovaks programa, brzo stići u Srbiju.

Ivanuša je za RTS rekao da SZO pomaže vlastima u Srbiji i naglasio da je vakcinacija bezbedan način da se ostvari kolektivni imunitet i zaustavi epidemija.

Ipak, istakao je da smo tek na početku, ali da su rezultati Srbije impresivni i da se nada da će se tako i nastaviti.

On je dodao da nije zabrinut za Srbiju i njenu spremnost da sprovodi vakcinaciju, već za situaciju na globalnom nivou jer nema dovoljno vakcina.

Ivanuša je naglasio da je Kovaks inicijativom predviđeno da u prvom kvartalu bude isporučeno oko 150 miliona doza vakcina zemljama u svetu. Kako je naveo, prve doze bi trebalo da stignu u februaru, pa potom u martu, a od aprila do juna očekuje se dodatnih 500 miliona doza.

U drugoj polovini godine, kako je dodao, očekuje se još više.

Ivanuša je rekao da se nada da će neke količine vakcine preko Kovaks programa brzo stići i u Srbiju jer je interes za vakcine u svetu veliki.

Komentarišući najave o uvođenju kovid pasoša, naglasio je da je SZO protiv toga iz više razloga.

Kao prvi, naveo je da je stav SZO da je vakcina prvenstveno namenjena onima kojima je stvarno potrebna, iz zdravstvenih razloga, a ne turistima.

Istakao je i da vakcina nije svima dostupna, kao i da se zna da ona sprečava ozbiljan tok bolesti i smrtnost, ali da će se tek videti njen uticaj na širenje pandemije.

Ivanuša je rekao da je sertifikat o vakcinaciji potreban kako bi osoba znala kada je termin za revakcinaciju i da bi to trebalo da bude deo medicinske dokumentacije, a ne putni dokument.

Direktorka Instituta Batut Verica Jovanović rekla je da će se na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba analizirati epidemiološka situacija u zemlji, po okruzima i po regionima, kao i trend opadanja slučajeva, ali i kapaciteti u bolnicama.

Na pitanje da li bi moglo da bude publike na utakmici između Crvene Zvezde i Milana 18. februara, Jovanović je rekla da "nećemo moći da budemo doživotno zatvoreni".

Ona je dodala da je kontrola svih mera koje se primenjuju od velikog značaja ocenivši da ima još vremena do 18. februara.

Ivanović je, međutim, naglasila da su i dalje prisutni rizici i da se ne zna kako će da ide dalji tok epidemije.

Potvrdila je i da je do sada vakcinisano više od 400.000 građana Srbije i poručila da je vakcinacija, uz poštovanje mera, jedini način da se ostvari kolektivni imunitet i da se zaustavi epidemija.

Kako je navela, interesovanje građana za vakcinaciju je veliko, a najpre se vakcinišu populacione grupe sa najvećim rizikom.

Direktor Vladine Kancelarije za eUpravu Mihajlo Jovanović rekao je da se više od 780.000 građana prijavilo za vakcinaciju putem portala eUprave ili kol-centra.

Jovanović je istakao da, kada je reč o ciljnim grupama, polovinu prijavljenih čine stariji od 75 godina i grupa od 65 do 74 godine.

Istakao je i da se interesovanje građana za određeni tip vakcina menjalo kako su vakcine stizale u Srbiju.

Zamenik direktora KC Niš Radmilo Janković je rekao da je vakcinacija u toj ustanovi počela 5. januara i da je do danas vakcinisano 1.100 zdravstvenih radnika.

On je istakao da ima još onih koji čekaju vakcinu "Sputnjik ve".

Janković je naglasio da je pre nekoliko dana na sastanku direktora kovid bolnca sa ministrom zdravlja zaključak bio da se bolnice što je pre moguće vrate u normalan režim, kako bi se tretirali ostali pacijenti, naročito oni koji čekaju hirurške intervencije.

Na pitanje o novim sojevima virusa, ocenjuje da su oni bili očekivani i da je bitno da se vakcine ravnomerno raspoređuju na globalnom nivou.

Janković je upozorio da nije dobro da nastanu žarišta u zemljama trećeg sveta jer to omogućava da se tamo razviju mutirani sojevi koji bi posle mogli da se ponovo sliju u Evropu.

Ponovio je da je važno da imunizacije bude što je moguće sveobuhvatnija i da se ne zaborave zemlje trećeg sveta.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.