GARDIJAN PRENOSI UZNEMIRUJUĆE INFORMACIJE: Sukob oko vakcina preti da eskalira!
Velika nestašica zaliha cepiva u državama članicama, Foto: Tanjug/Nikola Anđić

VAKCINA PROTIV KORONA VIRUSA

GARDIJAN PRENOSI UZNEMIRUJUĆE INFORMACIJE: Sukob oko vakcina preti da eskalira!

Dok se nacionalni planovi imunizacije pomeraju, a straZeneka odbija da preusmeri doze proizvedene u fabrikama u Osfordu i Stafordšajru

Objavljeno:

Evropska unija mogla bi u narednim danima da blokira izvoz miliona doza vakcina protiv korona virusa u Veliku Britaniju, što bi bio odgovor Brisela na veliku nestašicu zaliha cepiva u državama članicama, piše Gardijan.

Nakon što je englesko-švedska kompanija AstraZeneka prošle nedelje saopštila da će morati da smanji isporuke svoje vakcine za EU za 60 odsto u prvom kvartalu zbog problema u proizvodnji, Evropska komisija je najavila da će uspostaviti novi mehanizam za autorizaciju, kako bi nacionalnim regulatornim telima dala ovlašćenja da odbiju izvoz vakcina.

To, navodi list, izaziva zabrinutost da će biti ugoržen kontinuirani priliv Fajzerove vakcine u Veliku Britaniju, koja je naručila 40 miliona doza.

“Postoji mogućnost da pod određenim okolnostima ne dozvolimo da se izvoz realizuje”, rekao je jedan zvaničnik.

Prema analizi kompanije Airfinty, ako Velika Britanija bude prinuđena da zavisi samo od vakcina proizvedenih u zemlji, postizanje imuniteta krda za koji je potrebna imunizacija 75 odsto stanovništva moglo bi da zakazni skoro dva meseca.

Dok se nacionalni planovi imunizacije pomeraju, a straZeneka odbija da preusmeri doze proizvedene u fabrikama u Osfordu i Stafordšajru, Brisel traži načine da obezbedi zalihe, ali zvaničnici kažu da se nadaju da neće biti potrebe za zabranom izvoza vakcina za Veliku Britaniju, kao što su Fajzerove proizvedene u Belgiji, ali ne isključuju tu mogućnnost.

U Briselu kažu da je odluka britanske vlade da blokira izvos pojedinih lekova protiv korona virusa razlog da Brisel “zaštiti sebe od akata protekcionizma širom sveta”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.