ŠOK, INSPEKCIJA UPALA U FABRIKU ASTRAZENEKA U BELGIJI! Evropska unija uzvraća udarac!
AstraZeneka je na udaru, Foto: Profimedia

NAPETO

ŠOK, INSPEKCIJA UPALA U FABRIKU ASTRAZENEKA U BELGIJI! Evropska unija uzvraća udarac!

Belgijske vlasti samo su poručile da će sada u saradnji sa stručnjacima iz Holandije, Italije, Nemačke i drugih država "analizirati nalaze"

Objavljeno:

Dok Evropska komisija ponavlja da još nema odgovore na sva pitanja postavljena farmaceutskoj kompaniji AstraZeneca, novinari ne uspevaju da dobiju odgovore na brojna pitanja postavljena EK.

Novinari su na konferenciji sat vremena predstavnike EK ispitivali isključivo o problemima u odnosu s AstraZenecom, ali i s drugim proizvođačima cepiva, no konkretnih odgovora nije bilo i sve se svelo na ponavljanje onoga što je poverenica za zdravlje Stela Kirijakides rekla u sredu uveče: da će se rešenje i dalje tražiti u kontaktu s AstraZenecom.

U međuvremenu su belgijske vlasti potvrdile da su provele inspekciju u lokalnoj fabrici AstraZenece, koja je jedna od njih nekoliko u EU. Inspekcija je izašla na teren navodno na zahtev Evropske komisije kako bi utvrdila postoje li doista problemi u proizvodnji vakcina, što je kompanija spominjala kao razlog kašnjenja u dostavi dogovorene količine. Ali, Evropska komisija o tome ne želi reći ništa, pa ni da li je ona zaista zatražila inspekciju i povodom čega.

Belgijske vlasti samo su poručile da će sada u saradnji sa stručnjacima iz Holandije, Italije, Nemačke i drugih država "analizirati nalaze".

Inspekcija se dovodi u vezu s jučerašnjim sastankom u Briselu. Šef AstraZenece tek je naveče odlučio da dođe na sastanak, a pre toga se tokom dana pojavila vest da kompanija neće nikoga slati na sastanak s predstavnicima Evropske unije jer "nema šta dodati".

Osim što su rekli da će "nastojati održavati kontakte kako bi osigurali dostavu na vreme cepiva", u sedištu Evropske komisije nisu mogli dati nikakve nove informacije o razgovorima.

Nisu hteli da iznesu detalje o razgovorima sa šefom AstraZenece. Ponovili su samo da je izvršni direktor izrazio volju da sarađuje kako bi se pronašlo rešenje. Komisija sada čeka da AstraZeneca pošalje detaljan plan i predloži kako bi rešila problem.

Još nemamo konačan odgovor kompanije na pitanje o mogućoj objavi ugovora. EU je pod pritiskom da objavi ugovor potpisan s AstraZenecom kako bi i javnost videla ko govori istinu.

Komisiji je postavljeno i pitanje koliko može biti sigurna da će druge kompanije, čija cepiva čekaju odobrenje, ispuniti ugovorne obveze. Posebno je spomenuta američka kompanije Džonson i Džonson, koja je dobila veliku novčanu pomoć američke vlade i čija će cepiva biti posebno zanimljiva jer će pri vakcinaciji biti potrebna samo jedna doza.

Iz Evropske komisije ponavljaju kako "očekuju da će sve kompanije poštovati ugovor i isporučiti naručene količine cepiva".

Nakon iskustva s AstraZenecom, koja za kašnjenja koristi jezičke akrobacije iz ugovora poput "dati sve od sebe" umesto jasne obveze o dostavi cepiva, pojavio se strah da bi i druge kompanije mogle iskoristiti isti razlog za slanje vakcine negde drugde ako i u njihovim ugovorima s EU postoji dvosmislenost koja se može zloupotrebiti.

Bez obzira na dosadašnja kašnjenja, Evropska komisija ne odustaje od plana da se u zemljama EU do marta vakciniše najmanje 80 posto starijih od 80 godina i 80 posto radnika u zdravstvu. I dalje se veruje da je moguće postići i cilj vakcinacije 70 posto punoletne populacije do leta.

"Kada smo kao cilj postavili vakcinaciju 80 posto starijih od 80 godina i jednako toliko zdravstvenih radnika do marta, računali smo samo na cepiva Fajzera i Moderne", rekao je portparol Evropske komisije.

U ugovorima Evropske komisije s proizvođačima cepiva predviđena je kvartalna dostava. Fajzer na temelju toga tvrdi da će do kraja ispuniti tu obavezu bez obzira na kašnjenja u protekle dve nedelje jer će to nadoknaditi u februaru i tako do kraja marta isporučiti dogovorenu količinu. Planove i rokove isporuke dogovaraju direktno proizvođači s državama članicama EU jer to zavisi i od logistike, koja nije podjednako spremna u svima njima.

Problem s AstraZenecom je eskalirao nakon što je objavila da će u prvom kvartalu isporučiti 60 odsto doza manje od dogovorenog.

To je za EU i države članice neprihvatljivo, posebno nakon informacija da je veći broj cepiva ove kompanije proizvedenih za područje EU završio u Velikoj Britaniji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.