HITNO! Novi soj koronavirusa otkriven u još jednoj zemlji, SVET JE NA NOGAMA
Foto: EPA/

NAJNOVIJA VEST!

HITNO! Novi soj koronavirusa otkriven u još jednoj zemlji, SVET JE NA NOGAMA

Španija je još jedna od zemalja u kojima je registrovan novi soj koronavirusa koji je prethodno otkriven u Velikoj Britaniji.

Objavljeno:

Smatra se da se ovaj soj virusa mnogo brže širi te da više mutira u odnosu na dosadašnji oblik koronavirusa.

U saopćenju Zavoda za javno zdravlje navodi se da su u Madridu otkrivena četiri slučaja nove varijante oboljenja COVID-19. Jedan od zaraženih je u utorak stigao iz Londona, dok su tri preostale osobe članovi porodice zaraženog koji su s njim bili u kontaktu i tako se zarazili novim sojem virusa.

Čelnica regionalne vlade u Madridu Isabel Diaz Ayuso kritikovala je Vladu Španije što je kasno donijela odluku o obustavi letova iz Velike Britanije.

Istakla je da su neke zemlje Evropske unije (EU) poput Njemačke, Belgije, Francuske i Italije odmah obustavile letove s Velikom Britanijom nakon što je otkriven novi soj koronavirusa u toj zemlji, a Španija je isto učinila dva dana nakon njih.

U izvještaju koji je objavio Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti navodi se da je novi soj koronavirusa koji je mutirao u Velikoj Britaniji, i koji se brže širi nazvan "SARS-CoV-2 VUI 202012/01".

S druge strane, zbog sve većeg broja novih slučajeva zaraze posljednjih dana, u Madridu su uvedena još neka ograničenja slobode kretanja.

U međuvremenu, prvi dio vakcina protiv COVID-19 koju su razvile kompanije Pfizer i BioNTech stigao je u Španiju. Prve vakcine će sutra primiti korisnici i osoblje u Domu za starija lica u gradu Guadalajara.

Ministarstvo zdravlja saopćilo je da će do ponedjeljka stići 350.000 doza, a očekuje se da će ta količina porasti na 4,5 miliona u naredna tri mjeseca.

Do sada je u Španiji zabilježeno preko 1,8 miliona slučajeva zaraze koronavirusom, a 49.824 ljudi umrlo je od posljedica zaraze.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) potvrdili su da je novi soj koronavirusa otkriven u nekoliko evropskih zemalja, kao i da se radi o verziji koja se širi i među mlađom populacijom, za razliku od prethodnih varijanti.

WHO je pozvao na oprez dok se provode istraživanja o novom soju virusa, kao i na jačanje postojećih zaštitnih mjera kao što su fizička distanca i nošenje maski.

Novi soj otkriven je u Velikoj Britaniji 14. decembra, a nakon toga evidentiran je i kod pojedinaca u Australiji, na Islandu, u Italiji i u Holandiji, a bilo je i nekoliko slučajeva u Danskoj. U petak je potvrđen i prvi slučaj zaraze novim sojem virusa u Francuskoj, a u subotu i u Švedskoj.

WHO je u utorak ponovio da još nema dovoljno informacija da li novi soj virusa može utjecati na učinkovitost vakcina, a ispitivanja o tome su u toku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.