JUŽNA KOREJA POLUDELA ZBOG KINE I RUSIJE: Neće da se prave ludi, odlučili su se na OVAJ KORAK!
Avioni, Foto: Profimedia

uplašeni

JUŽNA KOREJA POLUDELA ZBOG KINE I RUSIJE: Neće da se prave ludi, odlučili su se na OVAJ KORAK!

Johnap dodaje da je južnokorejsko Minisatrstvo spoljnih poslova stupilo u kontakt sa Kinom i Rusijom i da im je prenelo da se ovaj incident ne sme ponoviti

Objavljeno:

Južna Koreja saopštila je da je podigla u vazduh borbene avione u znak odgovora na, kako je navela, upad 19 ruskih i kineskih vojnih letilica u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane te zemlje u utorak.

Prema tvrdnjama načelnik generalštvaba Južne Koreje, četiri kineska ratna aviona ušla su u korejsku identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane, u pratnji 15 ruskih letilica, prenosi Rojters.

Južnokorejska vojska saopštila je da je kineska vojska obavestila Seul da njeni avioni sprovode rutinsku obuku, ali tvrdi da je onda kineska letilica ušla u identifikacionu zonu.

"Čini se da ovaj incident predstavlja zajedničku vojnu vežbu između Kine i Rusije, ali zahteva dodatnu analizu", navodi se u saopštenju načelnika generalštaba.

Johnap dodaje da je južnokorejsko Minisatrstvo spoljnih poslova stupilo u kontakt sa Kinom i Rusijom i da im je prenelo da se ovaj incident ne sme ponoviti.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da je misija deo godišnjih planova saradnje između Kine i Rusije i da nije usmerena protiv treće strane.

"Tokom ove obuke, kineski i ruski vojni avioni poštovali su međunarodno pravo i nisu ušli u južnokorejski vazdušni prostor", naveo je on obraćajući se novinarima.

Kinesko Ministarstvo odbrane u odvojenoj izjavi je navelo da su četiri njegova bombardera H-6K učestvovala u, kako je navelo, "zajedničkoj patroli" s dva ruska aviona Tu-95.

U julu prošle godine, južnokorejski ratni avioni ispalili su više stotina hitaca upozorenja ka ruskoj vojnoj letilici koja je učestvovala u zajedničkoj patroli sa Kinom, kada su ušle u vazdušni prostor Južne Koreje.

Južna Koreja i Japan optužili su Rusiji i Kini za kršenje njihovog vazdušnog prostora, što su ove dve države negirale.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.