SVAKI DAN JE KRITIČAN, OVO ĆE DA POTRAJE: Dr Janković uputio DRAMATIČAN APEL svim građanima Srbije!
Dramatičan apel, Foto: Printcsreen

OČEKIVANJA

SVAKI DAN JE KRITIČAN, OVO ĆE DA POTRAJE: Dr Janković uputio DRAMATIČAN APEL svim građanima Srbije!

Smatra da će čovek pobediti virus, odnosno da će doći do novog načina zajedničkog postojanja i prilagođavanja jedno na drugo

Objavljeno:

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Jaković rekao da se kraj epidemije ne očekuje ove jeseni, dodajući da od svih nas zavisi koliko će sve trajati

- Kritičan je svaki dan kad možemo nešto da sprečimo, a to ne uradimo. Svaki put kad sprečimo, menjamo situaciju nabolje. Mi smo učesnici a ne posmatrači - napominje imunolog.

Smatra da će čovek pobediti virus, odnosno da će doći do novog načina zajedničkog postojanja i prilagođavanja jedno na drugo.

- Može da nestane ako imamo vakcinu, ali sve to zahteva vreme. Za ovu jesen ne možemo očekivati kraj pandemije, ali moramo da se štitimo šta god da radimo - navodi Janković.

Ukoliko dođe do ubrzanog prenošenja virusa među ljudima, Srđa Janković ukazuje da će biti uvedeno obavezno nošenje maski na otvorenom.

- Svaki nezaštićen kontakt među ljudima je faktor rizika i zato maska ima svoj puni značaj - dodaje član Kriznog štaba.

Prema njegovim rečima, brojke su za sada relativno povoljne, ali ne ohrabruje što ih pojedini građani shvataju kao preterano dobre, pa se ne štite.

- Ovo će da potraje, a od nas zavisi koliko će da nas košta u ljudskim životima i zdravlju - naglašava Janković.

Kada je reč o vakcinaciji protiv gripa, Janković navodi da interesovanje raste iz godine u godinu i da je važno da se vakcinišu rizične grupe – hronični bolesnici, stariji građani, deca i trudnice.

(Espreso.co.rs / Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.