PROŠLA JE GODINA! Nakon registrovanja NULTOG PACIJENTA u Vuhanu usledio je PAKAO, a OVA STVAR JE MISTERIJA
Koronavirus/ilustracija, Foto: EPA/Stephanie Lecocq

STRAŠNO

PROŠLA JE GODINA! Nakon registrovanja NULTOG PACIJENTA u Vuhanu usledio je PAKAO, a OVA STVAR JE MISTERIJA

Prošlo je tačno godinu dana od kada je u Kini registrovan prvi slučaj korona virusa

Objavljeno:

Tada niko nije ni pretpostavljao da ćemo se sa "nevidljivim neprijateljem" boriti i 12 meseci kasnije, da će on odneti više od 1.300.000 života i zaraziti preko 55 miliona ljudi širom sveta. U međuvremenu smo o virusu saznali mnogo toga, a nova otkrića sugerišu da je on među nama duže nego što smo mislili.

Naučnici sumnjaju da je kovid-19 sa slepog miša prešao na drugu životinju koju je kasnije konzumirao čovek, pa je tako počeo da se širi među ljudima. Nulti pacijent registrovan je 17. novembra 2019. godine u kineskoj provinciji Hubei. To je više od mesec dana pre nego što su lekari registrovali prve slučajeve u Vuhanu.

Brojke su potom počele vrtoglavo da rastu, a zaraza da prelazi kinesku granicu. Iako se za godinu dana oporavilo više od 38 miliona ljudi, virus ne posustaje i čini se da vrhunac tek sledi. Danas najmnogoljudnija zemlja sveta, u kojoj je sve počelo, beleži nekoliko slučajeva dnevno, dok Amerika ima i po 150.000 novozaraženih, a neke evropske zemlje preko 40.000.

Poređenja radi, u Kini je od početka pandemije zaraženo nešto više od 86.000 ljudi, a preminulo je 4.634. Trenutno najviše zaraženih ima u SAD, Indiji, Brazilu, Francuskoj i Rusiji.

Korona stigla u Evropu u septembru prošle godine?

Najnovija studija Instituta za tumore u Milanu i Univerziteta u Sijeni, objavljeno u časopisu u časopisu "Tumori žurnal", pokazalo je da je korona virus Italijom cirkulisao još početkom septembra 2019. godine, mnogo pre nego što se dosad verovalo. Prvi zvaničan slučaj u Italiji zabeležen je 19. februara.

Serološkim testiranjem uzoraka krvi 959 osoba koje su učestvovale u istraživanju raka pluća između septembra prošle i marta ove godine kod 11,6 odsto ispitanika otkrivena su antitela na korona virus, a kod 14 odsto je otkriveno da su antitela imali već u septembru.

Pokazalo se da su četiri slučaja iz prve nedelje oktobra bila pozitivna na antitela koja neutralizuju virus, što znači da su se zarazili u septembru. Kako se navodi, u istraživanju su učestvovale osobe starosti između 55 i 65 godina, a svi su bili pušači. Skoro 60 odsto ispitanika bili su muškarci, a 50 odsto njih stanovnici Lombardije.

Nalazi krvi pokazuju i da je u septembru 2019. virus potencijalno bio prisutan u pet italijanskih regija, a u ukupnoj analizi uzoraka od septembra do marta pronađen je barem jedan pozitivan slučaj u svih 13 regiona.

Dvoje naučnika, biolog Enriko Bući sa Univerziteta Temple i imunolog Antonela Viola sa Univerziteta u Padovi, skeptično je oko ove studije i navode da je ono što je studija otkrila zapravo unakrsna reaktivnost 10 odsto svetske populacije koja se susrela sa jednim od ostalih korona virusa, koja je razvila neki oblik zaštite od novog korona virusa.

Nulti pacijent iz Velike Britanije

Suzan Fors (53), koja se zarazila u januaru tokom odmora u austrijskom skijalištu, smatra se nultom pacijentkinjom u Velikoj Britaniji. Međutim, u poslednje vreme se sugeriše da bi to mogao biti 67-godišnji Brajan Studli, građevinski radnik koji je oboleo od misteriozne bolesti nakon porodičnog putovanja u Rim prošlog septembra.

Po povratku u britaniju Studli je hospitalizovan sa svim simptomima koji se danas vezuju za kovid-19. Imao je otežano disanje, visoku temperaturu i snažan kašalj zbog čega je nedeljama bio vezan za bolnički krevet.

Odmor je proveo obilazeći najpoznatije turističke tačke u italijanskoj prestonici gde se, kakao kaže, "mešao" sa kineskim posetiocima. Nedelju dana nakon povratka kući prmljen je u bolnicu, a lekari su bili zbunjeni njegovim simptomima, koji su se kasnije ispoljili i kod njegove dece i unuka.

Cela porodica je bila testirana na razne bolesti i viruse, ali su svi rezultati bili negativni, zbog čega su doktori bili dodano zbunjeni.

- Nisam mogao da dišem, bio sam potpuno bez energije. Lekari nisu mogli da shvate šta nije u redu sa mnom. Ni danas nisam dobio dijagnozu - rekao je Studli, koji veruje da u septembru 2019. preležao kovid-19.

Prošle jeseni je u Lombardiji, prvom korona žarištu van kineskog tla, prijavljen neuobičajeno veliki broj upala pluća, zbog čega naučnici sumnjaju da su ti slučajevi povezani sa korona virusom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.