STRATEGIJA ZA VAKCINACIJU KRENULA DA SE ŠIRI, SUPER IDEJA: Sad će sve ići mnogo lakše!
vakcina za koronu, Foto: EPA-EFE/NARONG SANGANK

novo!

STRATEGIJA ZA VAKCINACIJU KRENULA DA SE ŠIRI, SUPER IDEJA: Sad će sve ići mnogo lakše!

Ovo će mnogima biti od pomoći

Objavljeno:

Evropska komisija predložila je Strategiju vakcinacije protiv COVID19, koja se fokusira prvenstveno na bezbednosti vakcine, ali i na infrastrukturi za dostavljnje i vakcinaciju širom EU, kao i zajedničkim principima prioritizacije građana koji će biti prvi vakcinisani.

Komisija poziva države članice da osiguraju kapacitete službi za vakcinaciju i isporuku COVID-19 vakcina, lak i pristupačan pristup vakcinama za ciljane populacije, obezbeđivanje skaldištenje i transporta vakcina i jasnu komunikaciju o prednostima, rizicima i značaju COVID-19 vakcina u cilju izgradnje poverenja javnosti.

U predlogu Evropske komisije navodi se da će sve države članice imati pristup vakcinama protiv COVID-19 istovremeno na osnovu veličine populacije.

Upozorava se da će ukupan broj doza vakcine biti ograničen tokom početnih faza primene, a da bi prioritene grupe za dobijanje vakcine trebalo da uključuju zdravstvene radnike, lica starija od 60 godina, osobe posebno ugroženog zdravstvenog stanja, neophodnu radnu snagu, osobe koje se ne mogu socijalno distancirati i socijalno - ekonomske grupe u nepovoljnijem položaju.

- Naš princip je da vakcina bude besplatna i fizički dopstupna svakom građaninu bez obzira gde se nalazi u EU - poručio je potpredsednik Komsije Margaritis Shinas.

U Evropskoj komisiji kažu da je do sada sklopljenim ugovorima naručeno oko milijardu doza potencjalne vakcine protiv COVID19, a da je - vrhunski prioritet - bezbednost buduće vakcine.

- Sigurna i efikasna vakcina je naša najbolja šansa za pobedu nad koronavirusom i povratak u naš normalan život. Moramo da osiguramo da kad se jednom pronađe vakcina u potpunosti budemo spremni da je primenimo- kaže predsednica Komsisije Ursula fon der Lajen.

U Evropskoj komisji ocenjuju da se evolucija pandemije korona virusa vraća na nivo iz marta, ali da je EU danšpreminja i organizovanija da joj se suprotstavi.

Dodaje se da "vakcina neće biti srebrni metak", ali će igrati centralnu ulogu u spašavanju života i suzbijanju pandemije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media