ISPRAVKA: Google nije izbrisao Palestinu sa mape sveta
Nema je na mapi, Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

DEMANTOVANO

ISPRAVKA: Google nije izbrisao Palestinu sa mape sveta

Ovo je netačno

Objavljeno: 15:01h

Mnogi mediji su preneli vest da je Palestina nestala sa mape američke internet-kompanije „Gugl“.

Ovo je netačna vest, a evo i kako je došlo do nje:

O tome da je Palestina navodno izbrisana sa Google mapa pisalo se još 2016. godine, kako je navedeno i u Avazovom članku.

Novo prenošenje istih tvrdnji je pokrenula objava na Instagram profilu Astagfirollah od 15. jula 2020, kako su u svojim člancima naveli Media Line 16. jula i Independent 18. jula. Tom objavom, u kojoj je navedeno da su Google i Apple “zvanično” uklonili Palestinu sa mapa, ova priča je ponovo postala viralna nakon što se o njoj pisalo 2016. godine.

Priča o uklanjanju Palestine sa Google mapa demantovana je ubrzo nakon što se pojavila 2016. godine. Palestina zapravo nikada nije ni postojala na Google mapama, pa nije ni mogla biti uklonjena sa njih.

To je potvrdio i Google u svom saopštenju, u kom je navedeno da, iako Palestina nije bila označena na mapama ove kompanije, jesu postojale oznake Gaza i Zapadna obala, koje su privremeno “nestale” sa mape. Google je u saopštenju naveo da se radi o grešci na čijem se ispravljanju ubrzano radi, kako je prenio New York Times 11. avgusta 2016. godine.

foto: Printscreen/Google maps

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.