BOLTON OPTUŽIO TRAMPOVOG ZETA DA JE NESPOSOBAN: A šta je tek Netanjahu rekao za njega!
Bolton je napisao da je Netanjahuu "bio sumnjičav u odnosu na dodelu zadatka okončanja izraelsko-palestinskog sukoba Trampovom zetu Kušneru, Foto: Reuters

knjiga koja drma vašington

BOLTON OPTUŽIO TRAMPOVOG ZETA DA JE NESPOSOBAN: A šta je tek Netanjahu rekao za njega!

Uz to je navedeno da je "Kušner pomogao da se unaprede odnosi Izraela s arapskim svetom"

Objavljeno: 11:44h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izrazio je sumnju u sposobnost visokog savetnika predsednika SAD Donalda Trampa, Džareda Kušnera, da rukovodi bliskoistočnim mirovnim planom, napisao je u svojoj knjizi bivši Trampov savetnik Džon Bolton.

Sudeći po navodima iz knjige u "Vol strit džornalu" (Wall Street Journal) i na Si-En-Enu (CNN) Bolton je razgovarao sa Netanjahuom pre nego što se pridružio Trampovoj administraciji.

Bolton je napisao da je Netanjahuu "bio sumnjičav u odnosu na dodelu zadatka okončanja izraelsko-palestinskog sukoba Trampovom zetu Kušneru, čiju je porodicu Netanjahu poznavao dugi niz godina".

Uz to je dodao da se premijer Izraela "nije javno protivo ideji, ali se poput većeg dela sveta pitao zašto je Kušner mislio da će uspeti gde neki poput Kisindžera nisu uspeli".

U odgovoru na Boltonove opaske Netanjahuov kabinet je izdao saopštenje da on "ima potpuno poverenje u sposobnosti i odlučnost Džareda Kušnera i odbacuje svaki suprotni opis".

"Bliskoistočni tim administracije SAD predvodjen Kušnerom je uspešno formulisao principe predsednika Trampa u Viziju za mir nudeći najrealniji nacrt za mir u našem regionu. Kušner je takodje doprineo istorijskim odlukama predsednika Trampa da prizna Jerusalim, premesti Ambasadu SAD u glavni grad Izraela i prizna izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni", dodaje se u saopštenju Netanjahuovog kabineta.

Uz to je navedeno da je "Kušner pomogao da se unaprede odnosi Izraela s arapskim svetom" i da je "samo s tim dostignućima pod rukovodstvom predsednika Trampa, Kušner već postigao ono što drugi pre njega nisu postigli".

U saopštenju je izraženo uverenje da se zajedničkim radom može postići trajan i siguran mir koji svi žele.

Kušner se smatra umerenim glasom u Trampvoj administraciji i ranije je tražio da se aneksija delova Zapadne obale umanji ili odloži, navode izraelski mediji.

Netanjahu je obećao da će anektirati sva jevrejska naselja i dolinu reke Jordan, što čini 30 procenata Zapadne obale osvojene u ratu 1967. godine i da bi taj proces mogao početi već 1. jula.

Bolton koji je otpušten u septembru prošle godine planira da objavi svoju knjigu 23. juna.

Bela kuća ga je tužila u nastojanju da sabotira objavljivanje.

U tužbi se navodi da knjiga da sadrži tajne informacije i da objavljivanje može naneti štetu nacionalnoj bezbednosti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.