NATO SE SPREMA ZA BORNU PROTIV KORONE! Jačamo nove operacione planove Alijanse!
NATO će na video konferenciji razmatrati globalne izazove sa kojima se suočava, Foto: AP

povratni udar

NATO SE SPREMA ZA BORNU PROTIV KORONE! Jačamo nove operacione planove Alijanse!

Jedna od tema NATO minstarskog sastanka biće i NATO odgovor na nove ruske nuklearne rakete.

Objavljeno: 12:41h

Ministri odbrane zemlja članica NATO na video konfrenciji 17. i 18. juna razmotriće globalne izazove među kojima i moguću novu zdravstvenu krizu, najavio je generalni sekretar NATO, Jens Stoltenbreg.

Ocenivši da su NATO snage bile kljunčna podrška civilnim naporima u borbi protiv pandemije COVID19, Jens Stoltenberg je najavio jačanje operacionih planova Alijanse u cilju što efikasnije reakcije tokom mogućeg drugog talsa COVID19 ili neke buduće zdravstvene krize.

Moramo da radimo na novom operacionom planu, na zalihama medicinske opreme i fondovima će nam omoguciti da kritična pomoć stigne na pravo mesto u pravo vreme , kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO naglašava da globalni izazovi zahtevaju ”jaku vojnu i političku alijansu, a da se posebna pažnja mora posvetiti nacionalnoj otpornosti saveznika u oblasti energetike, transporta i telkomunikacija.

Jedna od tema NATO minstarskog sastanka biće i NATO odgovor na nove ruske nuklearne rakete.

Rusija nastavlja da modernizuje mogućnosti svojih raketa. Govorimo i o hipresoničnom naoružanju. NATO balasnirani politički i vojni odgovor uključuje i jačanje naše odbrane i investicije u sopstvene mogućnosti”, kaže Stoltenberg.

NATO ministri odbrane razgovaraće i o misiji u Avganistanu, a pored ministara zemalja članica, sastanku će prisustvovati i predstavnici Finske, Švedske i Austrije, kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, kako bi se doprinelo jačanju veza sa zemljama i organizacijama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.