SVET SE GUŠI U VIRUSU, A OVI ĆASKAJU O TEMI KOJA SADA NIKOG NE ZANIMA: Razgovor Lavrova i Pompea!
U telefonskom razgovoru s Pompeom, Lavrov je danas ponovio ponudu Moskve o produženju pakta Novi START, Foto: Printscreen

sastanak na vrhu

SVET SE GUŠI U VIRUSU, A OVI ĆASKAJU O TEMI KOJA SADA NIKOG NE ZANIMA: Razgovor Lavrova i Pompea!

Stejt department je saopštio da su Pompeo i Lavrov razgovarali o sledećim koracima u bilateralnom dijalogu o strateškoj bezbednosti

Objavljeno:

Ministri spoljnih poslova SAD i Rusije, Majk Pompeo i Sergej Lavrov, razgovarali su danas o kontroli naoružanja i drugim temama.

Moskva je prethodno nagovestila da je spremna da uključi neka od svojih najnovijih nuklearnih oružja u Novi START, jedini preostali pakt dve zemlje o kontroli naoružanja ako Vašington prihvati ponudu Kremlja da produži njegovo važenje.

Stejt department je saopštio da su Pompeo i Lavrov razgovarali o sledećim koracima u bilateralnom dijalogu o strateškoj bezbednosti.

Pompeo je ukazao da svi naredni razgovori o kontroli naoružanja moraju da budu zasnovani na viziji američkog predsednika Donalda Trampa o trilateralnom sporazumu o kontroli naoružanja u kojem bi uz SAD i Rusiju bila i Kina.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ponudio je da bude produženo važenje sporazuma Novi START (Pakt o smanjenju strateškog naoružanja), koji ističe u februaru 2021. godine, dok se Trampova administracija zalaže za novi pakt koji bi potpisala i Kina.

Moskva taj cilj opisuje kao nerealan, pošto Kina ne želi da razgovara o bilo kojem sporazumu koji bi doveo do smanjenja njenog nuklearnog arsenala, znatno manjeg od američkog i ruskog.

U telefonskom razgovoru s Pompeom, Lavrov je danas ponovio ponudu Moskve o produženju pakta Novi START, rekavši da je Rusija spremna da diskutuje o mogućim novim aranžmanima, ali da smatra važnim ;očuvanje postojećeg ugovora kao "temelja globalne bezbednosti", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Na osnovu sporazuma Novi START, koji su 2010. potpisali tadašnji predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev, obe zemlje smeju da imaju najviše 1.550 razmeštenih nuklearnih bojevih glava i 700 razmeštenih raketa i bombardera.

Važenje tog sporazuma može da bude produženo za još pet godina.

Novi START je jedini pakt SAD i Rusije o kontroli naoružanja koji je još na snazi.

Stručnjaci upozoravaju da bi prestanak njegovog važenja mogao da pokrene novu trku u naoružanju i da naruši stratešku stabilnost.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.