NEMCI PRIZNALI DA JE PUTIN NAJJAČI: Hvale Ruse na sav glas zbog JEDNE STVARI! RUSIJA JE POSTALA VELIKA SILA
Ovo je veoma velika suma, imajući u vidu da je 2019. godine taj iznos bio približno 25 milijardi dolara, Foto: EPA/LUDOVIC MARIN

konkretan dokaz

NEMCI PRIZNALI DA JE PUTIN NAJJAČI: Hvale Ruse na sav glas zbog JEDNE STVARI! RUSIJA JE POSTALA VELIKA SILA

Čak i nemački mediji ističu da ruska država ima ogroman potencijal u poljoprivredi i da je Rusija direktan konkurent Evropskoj uniji i SAD u izvozu pšenice

Objavljeno: 22:41h

Nastup poljoprivrednika Rusije na sajmu „Zelena nedelja“ u Berlinu gde je skoro 20 regiona predstavilo svoje proizvode, pokazao je da je Rusija ponovo postala agrarna sila i da izvozi više poljoprivrednih proizvoda, nego oružja.

Čak i nemački mediji ističu da ruska država ima ogroman potencijal u poljoprivredi i da je Rusija direktan konkurent Evropskoj uniji i SAD u izvozu pšenice.

Igor Abakumov, vanredni profesor Poljoprivredne akademije i šef Organizacionog odbora Udruženja poljoprivrednih novinara, navodi da je nedavno ruska Vlada pred agrarno-industrijski kompleks postavila prilično ambiciozan zadatak — da do 2024. godine obezbedi izvoz ruskih proizvoda u iznosu od 40 do 45 milijardi dolara.

Ovo je veoma velika suma, imajući u vidu da je 2019. godine taj iznos bio približno 25 milijardi dolara. Mi uglavnom izvozimo žito. To je naš glavni izvozni proizvod, naš ponos. Rusija je najveći svetski izvoznik pšenice i treći najveći izvoznik žita na svetu. Ovo su značajna dostignuća u poslednjih 20 godina, imajući u vidu da je do tada Rusija uvozila žito iz Kanade, SAD, Brazila i Francuske. Dakle, u Rusiji je za to kratko vreme stvorena ozbiljna industrija. Treba imati u vidu da se od žitarica ne prave samo hleb i peciva, konditorski proizvodi i keksići, već je to, pre svega, i hrana za stoku: za krave, za bikove, za svinje, za živinu i druge domaće životinje. Dakle, samim tim, žitarice su i mleko i meso. To je glavni izvor životinjskog proteina za stanovništvo. Stoga je rusko tržište u potpunosti obezbeđeno hranom“, kaže Abakumov.

Izvoz poljoprivrednih proizvoda raste najbrže

Ekspert dodaje da Rusija izvozi oko 40 miliona tona raznih vrsta žitarica: pšenicu, soju, kukuruz i uljanu repicu.

Prvi put smo izašli na tržište kukuruza. Do sada je Rusija kupovala kukuruz, a sada smo ušli na svetsko tržište i u potpunosti sebe obezbeđujemo tim proizvodom. Iza toga stoji gigantska poljoprivredna industrija, selekcija, napori naučnika… Urađena su ozbiljna državna naučna istraživanja, postignuta su ozbiljna dostignuća u uzgoju novih sorti žitarica, a neke sorte pšenice danas su najbolje na svetu“, kaže za Sputnjik Abakumov.

Rusiju je u Berlinu predstavljalo više od 250 kompanija, među kojima je i proizvođač povrća „Rost“. Stručnjak za marketing te kompanije Natalija Fedosejeva rekla je za nemačke medije da poslednjih godina ruska poljoprivreda beleži veliki rast i da su u tome dosta pomogla finansijska podrška države i ograničenja uvoza, dok istovremeno nemački mediji konstatuju da su ruske kontra-sankcije snažno pogodile nemačke seljake i da je zbog toga došlo do pada izvoza mesa i mleka iz te zemlje.

Eksperti objašnjavaju da je u Rusiji posebno povećana proizvodnja svinjskog mesa, što u potpunosti pokriva potrebe zemlje, dok je uvoz gotovo zaustavljen. Lokalna proizvodnja takođe pokriva potražnju živinskog mesa.

Abakumov ističe da je potencijal ruske poljoprivrede — ogroman.

Najzanimljivije je da je izvoz ruske hrane premašio izvoz oružja. To govori da se prioriteti države postepeno menjaju kada je reč o prihodima u državni budžet. Ako je nekad oružje bilo glavni deo prihoda budžetu, danas naoružanje prelazi u drugi plan. Ovo sugeriše da se i svet menja. Oružje, ma koliko dobro i potrebno bilo, uvek je namenjeno za uništenje čoveka, dok je hrana neophodna za život čoveka… Potrebna je deci kako bi odrasla i bila zdrava. Ako deca dobro i kvalitetno jedu od detinjstva, onda su zdrava celog života i takođe kasnije rađaju zdravu generaciju. Ovo govori o tome da Rusija malo menja svoje prioritete — sa odbrambene industrije na agrarni i prehrambeni sektor“, ističe Abakumov.

Hrana bez GMO i ruski kombajni

Poljoprivredni sektor u Rusiji je dobio vrlo ozbiljan podsticaj za razvoj i sada zadovoljava svoje potrebe kada je reč o gotovo svim poljoprivrednim prehrambenim proizvodima. To su i svinjetina i proizvodi od povrća i mnogi drugi. Jedino gde zemlja nije dostigli tako visok nivo jeste proizvodnja goveđeg mesa i mleka.

Abakumov navodi da Rusija izvozi žito u Evropu, a pre svega u Severnu Afriku i Istočnu Aziju. Evropi uglavnom isporučuje nove sorte žita za proizvodnju makarona i drugih testenina. Takođe, Evropa kupuje i rusku piletinu.

Uzgoj živine u poslednjih 20 godina u Rusiji je višestruko povećan i sada Evropa od nas kupuje piletinu i proizvode od te vrste mesa. Kupuju, uglavnom, zamrznutu piletinu, ali to čine sa zadovoljstvom, jer u našoj piletini nema ništa sintetičko, pre svega nema antibiotika, što je veoma važno, jer je to u svetu veoma ozbiljan problem“, napominje Abakumov.

Pored toga, Rusija u više od 50 zemalja izvozi i kombajne, koji su, kako navodi ekspert, veoma kvalitetni i dobri.

Nedavno je Rusija počela da prodaje kombajne čak i onim zemljama u kojima se već proizvode. Prodavala ih je SAD, a počela je da ih prodaje i Nemačkoj. Rostovska fabrika za proizvodnju kombajna „Rostseljmaš“ je proizvela kombajne svetske klase, koji su na sajmu u Hanoveru prošle godine nagrađeni srebrnom medaljom, kao najbolji model godine, u pogledu kombinacije cene i kvaliteta. Ti kombajni su u rangu sa drugim svetskim brendovima, koji već imaju tradiciju staru 200, 300 godina“, zaključio je Abakumov.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.